Prištinski mediji: Specijalizovana veća Kosova pretresla stan bivšeg Tačijevog savetnika

Vest je ažurirana

18.43 – Završen pretres

Pretres stana bivšeg savetnika Hašima Tačija je, kako prenosi prištinska Koha, završen.

Njegov advokat, Artan Ćerkini za Kohu je kazao da je pretres obavljen sa obrazloženjem da se Behramaj istražuje u vezi sa krivičnim delom koje je u nadležnosti Specijalizovanih veća.

Ujedno je kazao da nije precizirano o kom krivičnom delu je reč.

16. 04 – Specijalizovana veća Kosova danas u Prištini vrše pretres u stanu Adilja Behramajta (Adil), bivšeg savetnika nekadašnjeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

Kako prenosi Koha, Kosovska policija je blokirala ulaz u zgradu u kojoj živi Behramaj.

Njegov advokat Artan Ćerkini rekao je da je racija počela ujutro, ali druge detalje nije želeo da iznosi.

„Ne mogu ništa da kažem dok se ne završi“, kazao je Ćerkini za ovaj medij.

O raciji se, međutim, oglasio drugi Tačijev bivši savetnik, Artan Behrami. Opisao ju je kao „skandal bez presedana“.

„Upad Tužilaštva Specijalnog suda u stan našeg prijatelja i lidera medija ‘Demokracia’ Adilja Behramajta je skandal bez presedana. Ovo je otvorena pretnja novinarima i slobodi medija na Kosovu. Bez prejudiciranja o motivima, zastrašivanje novinara ne služi na čast Specijalnom tužilaštvu!“ napisao je na Fejsbuku.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca odbila je da za Kohu komentariše slučaj, a ni EULEX i Behramajt im nisu odgovorili.

Hašim Tači, jedan je od bivših čelnika OVK, koji se od 2020. godine nalazi u Hagu. Tereti se po četiri tačke optužnice za ratne zločine protiv čovečnosti, a suđenje je najavljeno za april ove godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.