Priština traži da se pretraži još jedna lokacija u Srbiji; Najavljena iskopavanja i na Kosovu

FOTO: Veljko Odalović

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Po završetku radova u Kiževku u Srbiji, Kosovo je uputilo zahtev za nastavak iskopavanja u Štavalju – još jednoj lokaciji na kojoj se sumnja da postoji masovna grobnica sa telima Albanaca. Budući da se i ovo smatra nepristupačnim terenom, traženi su satelitski snimci kako bi se odredila potencijalna lokacija gde se nalaze tela. Međunarodni pritisci na Srbiju i otvaranje njenih vojnih arhiva i dalje su preduslovi za rezultate u ovom procesu.

Sumnja se da je masovna grobnica u Štavalju sledeća lokacija u Srbiji na kojoj Kosovo planira potragu za građanima koji su nestali u poslednjem ratu. Kosovska delegacija za nestale zvanično je zatražila početak iskopavanja na ovom području i trenutno čeka odgovor države Srbije.

Kuštrim Gara (Kushtrim) iz Vladine komisije za nestala lica kaže da mogući datum početka iskopavanja zavisi od srpske strane.

„Budući da govorimo o rudniku koji je i dalje aktivan, a zavisno od sadržaja ili informacija koje se mogu pružiti čak i putem satelitskih snimaka, napravićemo dalju detaljniju procenu, zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti i, naravno, onda ćemo videti koji deo lokacije je važniji i koji deo će imati prioritet“ rekao je Gara.

Satelitski snimci koji su doveli do pronalaska tela u Kiževku takođe su zatraženi da budu snimljeni u Štavalju. To je zato što se sumnjivi prostor takođe ocenjuje kao nepristupačan teren, dok rudnik uglja, koji je funkcionalan, čini ga još problematičnijim.

Ali jedina nada za postizanje rezultata u ovom procesu su članovi porodica nestalih na međunarodnoj sceni.

Predsedavajući Saveta za porodice nestalih osoba, Ahmet Grajcevci, zahteva veći pritisak na Srbiju.

„Veći pritisak međunarodne zajednice na srpsku državu da pronađe masovnu grobnicu je neophodan, a bez velikog pritiska Srbija to nikada neće uraditi. Veliki pritisak izvršen je za braću Bitići i za 74 sata je sve otkriveno“, kaže Grajcevci.

Prema rečima Kuštrima Gare, ključ za rešavanje sudbine nestalih, ostaje otvaranje arhive srpske vojske.

„Uvek će biti izazov raditi na teritoriji Srbije, ako ne postoji potpuni pristup arhivi bivše jugoslovenske vojske i srpske policije, jer je teško imajući u vidu promene ne samo u vremenskom aspektu, jer su 22 godine prošle od rata, već imajući u vidu i konstantna nastojanja institucija Srbije da se nestanak, otmica živih ljudi, a zatim i nestanak leševa dogodio kao nastojanje Srbije da sakrije tragove zločina“, dodaje Gara.

Vraćanje tela sedam žrtava na Kosovo masakra iz Rezala i dva ponovna spajanja kostiju (posmrtnih ostataka) obeležavaju završetak radova u Kiževku, koja je peta masovna grobnica identifikovana u Srbiji posle rata.

Otkrivena 2001. godine, najveća masovna grobnica je Batajnica sa 744 tela kosovskih Albanaca.

Iste godine u blizini jezera Perućac pronađena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 84 osobe, dok je 61 telo pronađeno u Petrovom Selu.

U masovnoj grobnici Rudnica 2013. godine pronađeni su posmrtni ostaci 52 albanska civila.

Ukupno, od 1999. godine u Srbiji je pronađeno i sahranjeno skoro hiljadu tela kosovskih Albanaca, dok se više od 1.600 ljudi smatra nestalim.

KoSSev: Vršiće se iskopavanja na pet lokacija na Kosovu

Predsedavajući Komisije kosovske vlade za nestala lica, Andin Hoti, rekao je danas na sastanku sa predstavnicima Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja tokom rata, da postoji pet lokacija na Kosovu, na kojima se, kako se sumnja nalaze masovne grobnice.

Najavio je da će se vršiti iskopavanja na ovim lokacijama.

„Trenutno na Kosovu postoji više naloga tužilaštva za pretraživanje pojedinih lokacija. Kako ne bismo uznemiravali članove porodice, nismo saopštili o kojim lokacijama je reč na kojima radimo, imamo naloge za pet lokacija i radimo“, kazao je ovaj zvaničnik danas, prenosi Zeri.

Hoti, je, međutim, precizirao da su glavni prioriteti prištinske komisije, lokacije u Srbiji i zatražio je od zvaničnog Beograda da im omogući pristup arhivama, kako bi se razjasnila sudbina nestalih.

Kazao je i da komisija kojom upravlja sarađuje sa SAD-om i zatražio je od ove zemlje da utiče na zvanični Beograd kako bi sarađivao u potrazi za nestalim osobama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.