Priština: Preminula posle porodičnog nasilja

Vest je ažurirana u 14:10 


Žena iz Peći preminula je juče u prištinskom kliničkom centru usled povreda zadobijenih u porodičnom nasilju, potvrdila je Kosovska policija. Delo je okarakterisano kao teško ubistvo, a kosovski mediji u međuvremenu prenose da je muškarac ubistvo izvršio sekirom. Žrtva je život je izgubila nakon gotovo nedelju dana provedenih u kliničkom centru. Sutra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Kosovski mediji u međuvremenu su preneli i novo saopštenje Kosovske policije u kojem se navodi da je ubistvo izvršeno sekirom. 

Ubijena je S.B. (1965), povređen je i A.B. (1990). Uhapšen je I.B. (1951). 

U ovom saopštenju policija nije potvrdila da je A.B. sin žrtve. 

U reakciji na ovo teško ubistvo, Mreža kosovskih žena (KWN) iznela je više detalja o slučaju. 

Prema informacijama koje su oni dobili od branioca žrtve, povrede koje je zadobila napadnuta žena bile su toliko ozbiljne da nije mogla da da izjavu u policiji i morala je odmah da bude prebačena u klinički centar. Povrede je zadobio i njen sin, koji je takođe poslat na lečenje.

Iz KWN-a takođe podsećaju da danas počinje 16 dana aktivizma tokom kojih se upravo javnost upozorava na nasilje nad ženama i poštovanje ljudskih prava i istovremeno pozivaju institucije da "ozbiljno uzmu u obzir nasilje i ubistva koja se dešavaju", a u kojima su žrtve ženskog pola. 

"KWN zahteva od pravosudnih organa da odgovore što je pre moguće, da istraže i razjasne slučaj. Počinioci nasilja i ubice bi trebalo da budu osuđeni za zločine koje su počinili u skladu sa zakonom," dodaju u svom saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.