Priština: Poslanici za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, predsedništvo bez kvoruma, ambasadori oštro reaguju

23:20 – Završen sastanak Tači-Haradinaj, bez obraćanja medijima

Sastanak kosovskog predsednika i premijera završen je bez njihovog obraćanja medijima, javljaju prištinske agencije. 

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik kosovske vlade, Fatmir Ljimaj, a obezbeđenje nije dopustilo novinarima da budu u predsedništvu tokom njihovog razgovora. 

Zabeležen je i incident kada je od novinara portala Express, Mentora Đerđa, Ljimajevo obezbeđenje zatražilo u njegovom prisustvu da obriše fotografije na kojima se vidi da ovaj potpresednik kosovske vlade dolazi na sastanak sa Tačijem i Haradinajem. 

Udruženje novinara na Kosovu, osudilo je ponašanje obezbeđenja, pozvavši policiju da brine o sigurnosti novinara Mentora Đerđa i da obezbedi da osobe koje su mu pretile dobiju zasluženu kaznu.

22:10 – Tači i Haradinaj na hitnom sastanku

Kosovski predsednik, Hašim Tači i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, održavaju sastanak u kancelariji kosovskog predsedništva, prenose prištinski mediji. 

Za sada, međutim, nema detalja o čemu konkretno razgovaraju, a Kljan podseća da je sastanak usledio nakon "situacije" u Skupštini u vezi sa Zakonom o Specijalnom sudu.

Upravo su mediji u Prištinu dvojicu najviših kosovskih zvaničnika doveli u vezu sa peticijom nekadašnjih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova za izmenu mandata Specijalnog suda, koju su započeli prošle nedelje.  

21:30 – Ponovo bez kvoruma za sednicu predsedništva skupštine

Predsedništvo kosovske skupštine ponovo nije imalo kvorum za održavanje sednice na kojoj bi se odlučivalo o, navodi Koha, "rušenju" Specijalnog suda.

"Predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, rekao je da su procedure takve da zakon o ukidanju Specijalnog suda treba da bude prosleđen Vladi," navodi ovaj portal.

"Ovo je neozbiljno, kada 43 poslanika podnese zahtev za vanrednu sednicu, odgovornost je šefova parlamentarnih grupa i potpredsednika Skupštine da dođu na sastanak Predsedništva, da iznesu svoju poziciju 'za ili protiv'," rekao je Ahmet Isufi iz AAK-a.

21:45​ – Civilni aktivisti, publicisti, novinari: Interesi građana da budu ispred interesa pojedinaca

Večeras su se oglasili i građanski aktivisti, javne ličnosti Kosova, uključujući civilne prvake, publiciste, urednike i novinare. 

Inicijativu za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu ocenjuju kao "najveću štetu koja bi mogla da se Kosovu nanese":

"Ovakav korak duboko ugrožava podršku kosovskih saveznika i može učiniti da se svi napori Albanaca za slobodu i nezavisnost vrate mnogo koraka unazad."

Od poslanika su zatražili da "interese građana i republike stave pre interesa pojedinaca i da ne glasaju ni pod kakvim uslovima za izmene".

Šef poslaničke grupe Inicijative, Biljal Šerifi, rekao je da su procedure takve da zahtevaju da zakon prvo bude prosleđen vladi, dok je Memlji Krasnići iz PDK-a rekao da "nema logike da se održi rasprava " i da je "nemoguće da se zakon ne prosledi vladi", javlja takođe Koha. 

Sednici nisu prisustvovali šefovi parlamentarnih grupa LDK-a i Samoopredeljenja, koji su se, kako prenose mediji, prethodno sastali sa američkim i britanskim ambasadorom. Nije bilo ni šefa parlamentarne grupe Srpske liste. 

20:01 – Obrt: Da li će kosovska skupština ukinuti Zakon o Specijalnom sudu? 

Četrdeset i tri poslanika zatražilo je da se večeras održi vanredna sednica Skupštine Kosova za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, izvestila je prištinska Koha. Za sada, međutim, nema kvoruma za sednicu predsedništva na kojoj bi se odlučilo o tome da li će se sednica i održati. Predsedništvo će se ipak ponovo sastati večeras u 21 čas. Express prenosi da će i Vlada Kosova navodno održati vanrednu sednicu, kako bi predložila nacrt zakona za ukidanje postojećeg Zakona o Specijalnom sudu. Nakon prvih, gotovo iznenadnih informacija o najnovijoj inicijativi i mogućem zasedanju kosovske skupštine, a sada i vlade, oglasili su se američki ambasador, Greg Delavi i njegov britanski kolega, Rori O'Konel, sa snažnim porukama. Delavi se javnosti obratio i iz zgrade kosovske skupštine: Želim da bude veoma jasno da se Sjedinjene Države protive svakom pokušaju da se izmeni, ili ukine ovaj zakon. O'Konel podseća da je pre dve godine Kosovo dalo svoju reč da će se suočiti sa svim optužbama i da će svetu pokazati da time veruje u pravdu. Svojim kolegama se polako večeras priključuju i ostali međunarodni zvaničnici. Najnovijoj inicijativi protivi se Demokratska liga Kosova, dok Samoopredeljenje navodi da se radi o "dramatičnoj" situaciji. Nema detalja da li će njihova parlamentarna grupa glasati za održavanje sednice.

Inicijativi za ukidanje postojećeg zakona o Specijalnom sudu, pokrenuo je poslanik PDK-a, Nait Hasani. Portal Lajmi, koji je kontaktirao Hasanija, navodi da on nije, međutim, želeo da komentariše svoju inicijativu.

Samo 32 glasa dovoljno za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu 

"Da se ukine Specijalni sud potreban 61 poslanik u sali i 31 da glasaju za," navodi Koha. Apostolova: Strašna i izuzetno štetna inicijativa za Kosovo

"Inicijativa Kosovske skupštine za ukidanje Zakona o specijalnim komorama i Specijalnom tužilaštvu je strašna i izuzetno štetna za Kosovo. Takva akcija bi ugrozila sav zajednički rad tokom proteklih godina u vladavini prava i pravosuđu i potkopala bi sve koji se zalažu za prekidanje nekažnjivosti," navela je šefica Kancelarije EU u Prištini, Natalija Apostolova.

Helt: Moguća šteta u odnosima Kosova sa najbližim prijateljima i partnerima 

"Posvećenost vladavini prava je kamen temeljac za razvoj Kosova, a Specijalne komore su važan deo kosovske vladavine prava. Svaki pokušaj da se to promeni mogao bi ozbiljno da vrati unazad Kosovo na svom evroatlantskom putu i da ošteti odnose sa njihovim najbližim prijateljima i partnerima," rekao je nemački ambasador, Kristijan Helt.

"Isti nije negirao da je tako nešto već započeto i da parlamentarna grupa PDK-a ima za cilj da to što pre završi," navodi Zeri.

Međutim, poslanik iz iste parlamentarne grupe, Armend Zemaj nema informacije o vraćanju zakona o Specijalnom sudu u Skupštinu Kosova.

"Nemam takvo obaveštenje, niko mi se nije obratio, ili parlamentarnoj grupi," kazao je prenosi Klan Kosova. 

Delavi: Grozna ideja, ne vraćajte sat unazad

Ubrzo nakon ovih navoda oglasio se američki ambasador Greg Delavi. 

"Ideja da se promeni Zakon o Specijalnom sudu mogla bi Kosovo da izoluje globalno. Grozna ideja. Ne vraćajte sat unazad," bila je prva poruka na njegovom Tviter nalogu, nakon koje je usledila i druga:

"Nismo uložili toliko napora u uspeh Kosova da bismo videli kako uništava svoju budućnost tako što će ukinuti Zakon o Specijalnom sudu."

Delavi je iz same zgrade kosovske skupštine, u kojoj je boravio večeras, uputio i poruke najvišim kosovskim zvaničnicima.  

"Želim da bude veoma jasno da se Sjedinjene Države protive svakom pokušaju da se izmeni, ili ukine ovaj zakon. Moram da kažem da sam veoma razočaran time što je se ova stvar niotkuda pojavila tokom poslednjih dana. Nema javne debate o pitanju od ovako velike važnosti za budućnost kosovskih građana – to je sramota, sa moje tačke gledišta. Ako ovaj napor uspe, imaće istinski negativne posledice za budućnost Kosovo kao deo Evrope. SAD će to smatrati nožem u leđa. Kosovo će odabrati da bude izolovano, umesto saradnje i moram da kažem da ne bismo da za dosadašnji napredak Kosova vratimo sat unazad. Pozivam kosovske lidere da pomognu da se zatvore ova nastojanja. Svi moraju da misle o interesu države i 2 miliona građana, umesto o svom ličnom interesu u ovome. Međunarodna podrška za kosovsku nezavisnost je izgrađena na ideji da će Kosovo pravično postupati sa pojedincima koji su počinili ratne zločine. Odstupanje od ove posvećenosti imaće izuzetno negativne posledice za Kosovo, građane i odnose sa SAD," naveo je Delavi.

O'Konel: Kosovo dalo svoju reč pre dve godine

A britanski ambasador, Rori O'Konel, naveo je: 

"Velika Britanija je bila sa Kosovom u najtežim vremenima. Mi smo intervenisali i bili smo u pravu kada smo, kao deo NATO-a, intervenisali kako bi zaštitili ljude na Kosovu. Ništa ne može da izbriše, ili dovede u sumnju ovo poglavlje u istoriji Kosova. Ali, mera zrelosti jedne države je u tome na koji način se bavi najtežim optužbama protiv svojih građana. Pre dve godine, Kosovo je dalo svoju reč da će se suočiti sa bilo kakvim optužbama i pokazati svetu da veruje u pravdu, a ne nekažnjivost. Glasanje o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu predstavljalo bi izdaju te posvećenosti i dovelo bi u pitanje da li Kosovo veruje u pravdu ili nekažnjivost. To bi imalo ozbiljne posledice za Kosovo. Mnogo volim ovu zemlju. A moja zemlja, Britanija, želi da uspete. Nadamo se da će Skupština da napravi pravi izbor večeras."

Koha: Inicijativu podržali Tači i Haradinaj

Inicijativa u Skupštini Kosova usledila je nakon što je udruženje nekadašnjih pripadnika OVK-a pokrenulo peticiju za izmenu mandata Specijalnog suda. Koha je, međutim, navela da ovu peticiju podržavaju kosovski predsednik, Hašim Tači i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, te da je prvobitna ideja bila da se "isprovocira Samoopredeljenje" kako bi pokrenulo sudski spor.

"Sada idu sa ovom varijantom sa udruženjima," naveo je, takođe, izvor Kohe.

O Specijalnom sudu

Proces osnivanja ovog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Sud je zvanično počeo sa radom 5. jula, kada je predsednice suda, Ekaterine Trendafilove, rekla da ne postoji više "nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnica Specijalizovanog tužilaštva", a nakon što je iz ovog suda prethodno saopšteno da su izmene i dopune Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih komora Kosova u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava "Republike Kosovo", te da su Specijalizovane komore spremne za sudski rad. Do danas, međutim, zvanično nije podignuta nijedna optužnica.  

Detaljnije o Specijalnom sudu i procesu formiranja čitajte na našoj tematskoj stranici "Specijalni sud za Kosovo"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.