Priština: Optuženi član ISIS-a priznao krivicu

osnovni sud u prištini
FOTO: Zakletva za pravdu

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini, Skender Ćerimi (Skender Qerimi), poznat po nadimku „Abu Der“ (Ebu Dher) izjasnio se krivim po optužbama za učešće u terorističkoj grupi.

Ovakvu izjavu optuženi Ćerimi je dao nakon pročitane optužnice specijalnog tužioca, Afrima Šefkiua (Afrim Shefkiu), prenosi „Zakletva za pravdu“.

„Priznajem svoje učešće u grupi ISIS, prihvatam krivicu u potpunosti za krivično delo koje mi se stavlja na teret i to priznajem svojevoljno nakon konsultacija sa svojim braniocem“, rekao je optuženi Ćerimi.

Potvrdno izjašnjavanje o krivici optuženog su u potpunosti podržali njegov branilac, advokat Iljir Rašiti (Ilir Rashiti) i tužilac Šefkiu.

Ovo potvrdno izjašnjavanje o krivici odobrila je predsedavajuća, sudija Suzana Ćerkini (Qerkini).

„Potvrdnu izjavu o krivici daje optuženi Skender Ćerimi za krivično delo organizovanja i učestvovanja u terorističkoj grupi koji je dobrovoljno priznao krivicu i razumeo koristi i posledice priznanja krivice“, rekla je sudija Ćerkini.

Dalje, u vezi sa olakšavajućim i otežavajućim okolnostima, tužilac Šefkiu je naveo da je kao olakšavajuća okolnost evidentno samo priznanje krivice od strane optuženog, dok je kao otežavajuće okolnosti naveo težinu krivičnog dela, društvenu opasnost krivičnog dela, stepen krivične odgovornosti optuženog i njegovo insistiranje na odlasku i pridruživanju u svojstvu aktivnog člana organizaciji ISIS.

„Takođe, otežavajuća okolnost je i zabrinutost građana, pa će doći do primene adekvatne kazna propisane Krivičnim zakonikom i onemogućiće se osumnjičenom da u budućnosti ponovi krivično delo ove ili druge vrste. Smatramo da će kazna imati pozitivan efekat“, dodao je dalje tužilac Šefkiu.

S druge strane, advokat Rašiti je kao olakšavajuću okolnost za optuženog Ćerimija naveo činjenicu da se duboko kajao, da je od početka sarađivao, da je izgubio suprugu na tom području i da je otac dvoje dece, zbog čega je tražio od suda da njegovom branjeniku izrekne blažu kaznu.

„Tražimo od suda u vezi sa krivičnim sankcijama da proceni sve posebno olakšavajuće okolnosti kada određuje vrstu i visinu kazne i da nakon ispunjenja zakonskih propisa u skladu Zakonom o krivičnom postupku istom izrekne blažu i primereniju kaznu uz gore navedene izjave“, rekao je advokat Rašiti.

Govor Rašitijevog advokata u potpunosti je podržao optuženi Ćerimi.

Presuda u ovom krivičnom predmetu biće objavljena 16. februara 2022. godine.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva u novembru ove godine, Skender Ćerimi se tereti da se zajedno sa preminulim A.U. i V.K., sa umišljajem pripremao za pridruživanje terorističkoj organizaciji ISIS u Siriji. Oni su napustili teritoriju Kosova i preko određenih veza stigli do grada Urfe, gde su ih primile osobe ISIS-a.

U optužnici se navodi da se optuženi, nakon što je stigao u grad Urfa, infiltrirao u grad Raku i nakon registracije kod ISIS-a nastavio fizičku, taktičku i borbenu obuku, opremljen vojnom uniformom ISIS-a i automatskom puškom AK-47.

Dalje, Ćerimi je optužen da je aktivno učestvovao u ratovima ISIS-a u gradovima Mosul, Zumer i Sedfaruk, gde je takođe bio angažovan u snajperskom bataljonu.

Posle toga, optuženi je konačno ostao kod Sirijskih demokratskih snaga, odakle je 17. jula 2021. vraćen na Kosovo.

Zbog ovih radnji okrivljeni Ćerimi se tereti za krivično delo „Organizovanje i učešće u terorističkoj grupi“ iz člana 143. stav 2. Krivičnog zakonika, za koje je propisana kazna zatvora od pet do deset godina.

Povezane vesti:

Za ratovanje u Siriji pripadnik ISIS-a sa Kosova dobijao 100$ mesečno, 4. uhapšeni za 10 danaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.