Pripreme za novo druženje: 650 srpske dece sa KiM-a u gradovima Republike Srpske na leto

U toku su pripreme za realizaciju sedmog  projekta "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja organizuje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji. Po 50 učenika, a ukupno njih 650, uzrasta od 10 do 15 godina sa Kosova i Metohije, u pratnji nastavnika i učitelja od 16. do 23. juna ugostiće njihovi vršnjaci u gradovima Republike Srpske: Banja Luci, Prijedoru, Trebinju, Novom Gradu, Gradišci, Derventi, Šamcu, Brodu, Petrovu, Han Pijesku, Istočnom Novom Sarajevu i Višegradu. U goste im dolaze deca iz socijalno najugroženijih porodica. Do prošle nedelje 13 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj prihvatilo je već ovu inicijativu. Prijave traju do 01. februra, a još nekoliko lokalnih zajednica RS najavilo je da će učestvovati u ovom humanitarnom projektu.

Svojim vršnjacima u Srpsku dolaze učenici iz svih srpskih sredina i osnovinh škola sa Kosova i Metohije.

Centralni doček dece 16. juna 2018. godine, pod pokroviteljstvom opštine Višegrad, organizuje se u Andrićgradu, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija Republike Srpske.

Podršku Odboru i projektu pružiće i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

"Očekujemo da će i ove godine Savjet ministara BiH dozvoliti ulazak djeci sa Kosmeta, pod posebnim uslovima, jer ta djeca nisu u materijalnoj mogućnosti da imaju pasoš Srbije," naveo je predsednik odbora Momčilo Arlov za Radio Goraždevac.

Preko odbora za pomoć Kosovu i Metohiji do sada je u Republici Srpskoj sa Kosova i Metohije boravilo više od 2 500 srpske dece, u pratnji preko 200 prosvetnih radnika iz svih osnovnih srpskih škola na KiM-u.

Kako organizatori ističu, motiv projekta je povezivanje srpskog naroda, Kosova i Metohije, Republike Srpske i Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.