Pripadnica BIA i policajac među uhapšenima zbog šverca velike količine kokaina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, uhapsili su više osoba osumnjičenih za krijumčarenje velike količine kokaina. Među njima su policijski službenik UKP D. J. (1981), njegova supruga pripadnica BIA-e D. J. (1983), bivši policijski službenik K. M. (1978) i građanin Ž. F. (1988) iz Aranđelovca.

Hapšenje je izvršio sektor unutrašnje kontrole u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA-om.

Iz srpskog MUP-a navode da postoji osnova sumnje da su uhapšeni kao članovi organizovane kriminalne grupe, u dužem vremenskom periodu, krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlјe Evropske unije, a potom novac stečen prodajom kokaina transportovali iz Evropske unije u Republiku Srbiju i Crnu Goru.

D. J. je zloupotreblјavajući službeni položaj, a za potrebe organizovane kriminalne grupe i na zahtev drugih članova te grupe, vršio provere kroz baze podataka MUP-a, pribavlјao podatke o istragama koje vodi UKP i poverlјive podatke neovlašćeno saopštavao ostalim članovima ove organizovane kriminalne grupe, navodi se u saopštenju MUP-a.

On se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlјe Evropske unije.

Sa druge strane, D. J. pripadnica BIA se takođe tereti da je zloupotrebila službeni položaj.

Proverama kroz baze podataka BIA, pribavlјala je podatke o istragama koje vodi BIA i poverlјive podatke neovlašćeno saopštavala ostalim članovima ove grupe, navode iz MUP-a.

Sumnja se da je K. M. učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlјe Evropske unije i prikuplјanju novca od prodate opojne droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru.

Iz MUP-a preciziraju da je K. M. deo novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Sa druge strane, Ž. F. se tereti da je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu novac od prodaje kokaina transportovao iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru.

Njima je, na osnovu naloga Tužilaštva za organizovani kriminal određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga, pranje novca, a policijski službenik D. J. i pripadnica BIA D. J. i zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka.

Vulin: Čistimo svoje redove od „prlјavih“ policajaca

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, koji je čestitao pripadnicima SUK-a, BIA-e i Tužilaštvu za organizovani kriminal na uspešnoj akciji.

Tvrdi da policija čisti svoje redove od „prlјavih“ policajaca.

„Od prvog dana mog dolaska na čelo MUP-a čistimo sopstvene redove i nećemo stati sve dok sam ja ministar unutrašnjih poslova. Nema veće izdaje ni lošijeg čoveka od policajca koji radi za kriminalce i prodaje informacije pa i živote svojih kolega. Ovi lјudi su sramota i MUP i BIA, ali oni koji su ih pohapsili su ponos i MUP-a, i BIA i TOK. MUP će svoje redove očistiti, neka i svi ostali pođu za našim primerom“, poručio je Vulin.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.