Princ Čarls u crkvi Sv. Đorđa u Prizrenu: Izložba o stradanju i obnovi crkava na KiM-u

Nakon susreta sa srpskim patrijarhom Irinejom i ostalim monasima i sveštenstvom, kao i poseta hramovima i manastirima u Beogradu i Vojvodini, naslednik britanske krune – princ od Velsa – Čarls se u okviru svoje dvodnevne posete Kosovu, susreo i sa starešinstvom Raško – prizrenske eparhije. Vladika Raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, princa su dočekali juče, u sabornom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, zajedno sa sveštenstvom, učenicima Bogoslovije u Prizrenu i vernicima, kao i Milicom Đorđević, jedinim srpskim detetom u Prizrenu. Ona je princa dočekala na ulazu u hram i uručila mu buket cveća.  Po ulasku u hram Vladika Teodosije obratio se britanskom Prestolonasledniku pozdravnom besedom u kojoj je govorio o značaju kosovsko-metohijskih svetinja, stradanju koje je Crkva sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji prošla protekle skoro dve decenije, ali i o obnovi porušenih manastira i crkava i obnovi Prizrenske bogoslovije. Princ Čarls se srdačno pozdravio sa bogoslovcima koji su mu otpevali tropar Vaskrsenju Hristovom na srpskom i engleskom jeziku.

Vladika Teodosije i otac Sava su Princu od Velsa pokazali i malu izložbu fotografija koje prikazuju razaranja u martovskom pogromu 2004. godine, čija je dvanaestogodišnjica prekjuče obeležena, kao i obnovu svetinja i kuća koja je potom usledila. Vladika se posebno zahvaliio britanskoj vladi na pomoći u obnovi kuća za povratnike.

Iz ove eparhije saopštili su da je visokom gostu objašnjeno da 16 godina nakon završetka oružanog sukoba, 200.000 Srba ne može da se vrati na Kosovo i Metohiju i da je u Prizrenu od predratnih 8.000 Srba, sada ostalo da živi samo dvadesetak, većinom starijih lica.

Princ Čarls se zadržao u kratkom razgovoru i sa grupom povratnika u Prizrenu.

"Oni su izrazili čvrstu želju da ostanu da žive u svom rodnom gradu i pored tragedije koju su prošli 2004. godine, kada su sve srpske crkve i kuće u Prizrenu bile zapaljene," navode u Eparhiji.

Na kraju posete Princ Čarls je obišao i malu crkvu Sv. Georgija iz 15 veka, zadužbinu porodice Runović, koja je u pogromu 2004. godine takođe zapaljena. Posebno interesovanje izrazio je za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u drevnim prizrenskim crkvama koje su radili grčki, srpski i italijanski restauratori. U znak sećanja na posetu, Vladika Teodosije je Princu Čarlsu uručio luksuznu monografiju Manastira Visoki Dečani na engleskom jeziku, dajuži i kratak uvod o najvećim svetinjama SPC na Kosovu i Metohiji, koje su zbog svog značaja uvrštene u svetsku kulturnu baštinu UNESCO.

"Episkop Teodosije i otac Sava su izrazili nadu da će srpska pravoslavna baština na Kosovu i Metohiji, sa svojim istorijskim i kulturnim identitetom, biti adekvatno zaštićena odgovarajućim međunarodnim garancijama," naglasili su u Raško-prizrenskoj eparhiji, opisujući posetu britanskog prestolonaslednika Prizrenu.

Fotografije snimljene tokom ove posete možete pogledati na sajtu Eparhije, a o široj poseti britanskog prinčevskog para Kosovu, koja je juče završena, u okviru njihovog boravka u regionu Balkana, možete pročitati OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.