Prijavljene samo dve koalicije, formirale ih stranke koje predstavljaju manjine

Foto: KoSSev

Sinoć u 18:00 je istekao rok za prijavu za predizborne koalicije. Na predstojeće izbore u februaru izaći će dve koalicije.

Reč je o koalicijama stranaka koje predstavljaju manjine.

Pod imenom VAKAT, zajedno će na izborima izaći Demokratska stranka Bošnjaka (DSB) i Demokratska stranka Vatan (DSV). Drugu koaliciju čine političke stranke Pokret za Goru (PG) i Građanska inicijativa Gore (GIG). Oni će izaći sa zajedničkom listom pod nazivom „ZAJEDNO“.

Prethodnih dana spekulisalo se da će više koalicija biti formirano između partija sa najvećom podrškom na Kosovu. Do toga, međutim, nije došlo.

Između ostalih, najavljena je bila koalicija LDK i AKR.

Do formiranja posebne koalicije, međutim, nije došlo, već je dogovoreno da 10 članova AKR budu na listi LDK za kandidate za poslanike.

Kako je za KosovaPress objašnjeno iz kosovske Centralne izborne komisije koalicije je moguće formirati samo između političkih stranaka, a politička stranka koja se eventualno povuče iz koalicije posle 12. januara ne može se kandidovati sama niti u koaliciji sa nekom drugom strankom. Ostatak te koalicije može učestvovati na izborima.

Takođe, nakon današnjeg dana, nije moguće ni da se već registrovanoj koaliciji pridruži neka nova stranka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.