Prijava Kosova za Savet Evrope ostaje u fioci

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Iako su ključne zemlje EU podržale težnje Kosova za članstvo u SE, dalji napredak je takođe povezan sa dijalogom Kosova i Srbije.

Politički analitičar, Gazmir Raci, rekao je za KosovaPres da Kosovo ne može biti talac bilo koga u Evropskoj uniji da bi čekalo na pravi zamah. Stoga je, prema njegovim rečima, zahtev Kosova za članstvo u SE bio primeren, uprkos mogućim odlaganjima za razmatranje istog.

„Zamah je bio da se prijavimo za članstvo u Savetu Evrope. Sada ostaje da se vidi u unutrašnjim birokratskim procedurama Saveta Evrope. Stoga, Kosovo ne može biti talac bilo koga u Evropskoj uniji da bi čekalo na bilo kakav zamah jer taj zamah nikada ne može biti postignut u situaciji u kojoj se nalazimo, s obzirom na krizu i rat koji imamo u Ukrajini“, rekao je Raci.

Međutim, direktor instituta EPIK Demuš Šaša rekao je da je napredak Kosova u međunarodnoj šemi povezan za dijalog sa Srbijom.

„Ključne zemlje EU su podržale našu aplikaciju, to su jasno potvrdile Nemačka, Velika Britanija, Francuska, iako je ova potonja istakla povezanost sa dijalogom. Ovde verujem da treba da bude pažnja naših institucija, u očima naših partnera, ali i u očima Sjedinjenih Država, svako naše napredovanje u međunarodnoj šemi povezano je sa dijalogom. Dakle, akti poput sporazuma o mapi puta za implementaciju energetike u 2013. godini su pravi korak koji će podržati našu prijavu u Savet Evrope. Zbog toga, pažnja treba da bude tu – da se unapredi dijalog i stvori povoljan ambijent za našu međunarodnu faktorizaciju“, rekao je on.

Pre nekoliko dana, u objavi na Tviteru, izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je da Vlada Kosova mora da sačeka da bi obezbedila potrebnu većinu za članstvo u Savetu Evrope.

„Iako mnogi ljudi podržavaju prijavu Kosova u Savet Evrope, svi su savetovali Vladu da sačeka sa podnošenjem aplikacije kako bi se uverila da postoji većina (glasova) u Savetu pre prijave. Manje-više svi međunarodni partneri su ovo rekli“, napisala je ona.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja ove godine, sve dok nije uvršteno na dnevni red Komiteta ministara SE održanog 20. maja.

Sada su nade za razmatranje prijave za sledeći sastanak, koji je sledeće godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.