"Preševska dolina" zbog ZSO-a traži autonomiju i ujedinjenje sa Kosovom?

Ukoliko Zajednica srpskih opština bude formirana, "Preševska dolina" će proglasiti autonomiju sa pravom da se pripoji Kosovu – poručio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Jonuz Musliu, tri dana pred početak razgovora Beograda i Prištine u Briselu za formiranje ZSO-a. Musljijuovu izjavu su preneli svi kosovski mediji u tekstu sa naslovom "Dolina će možda zatražiti autonomiju i ujedinjenje sa Kosovom".

"Politički predstavnik Albanaca, Jonuz Musljiju, upozorio je da će Dolina proglasiti autonomiju ukoliko se formira ova Asocijacija, sa pravom da se pripoji zemlji domovini – Kosovu," naveli su kosovski mediji, ističući da je "očajničko traženje Srba za formiranjem Asocijacije srpskih opština" učinilo da ovi Albanci "pokrenu svoje zahteve".

Pročitajte još: 

Izbeglice iz Preševske doline traže pomoć da se vrate kući​

Kosovski ministar u Preševu i Bujanovcu o saradnji u obrazovanju na albanskom jeziku

Rama: Albanci u Preševu ne traže ništa više od onoga što traže Srbi sa Severa​

Musljiju u Gnjilanu zatražio sprovođenje svih tačaka Rezolucije o Albancima na jugu Srbije

Tahiri u Briselu: o sporazumima sa BG, novom graničnom prelazu i knjigama na albanskom za Albance iz Preševa

BG-PR u Briselu: Otvaraju se dva nova prelaza, zaustavlja se privatizacija na Severu, Srpska u Skupštini(?)

Kosovska vlada snažno podržava realizaciju etničkih prava Albanaca u tzv. Preševskoj dolini – to je nacionalno pitanje

Gnjilane osnovalo Kancelariju za Albance sa juga Srbije

Musljiju se istovremeno pozvao na referendum u "Preševskoj dolini" koji je održan 1992. godine, rekavši da je "samoopredeljenje naroda garantovano poveljom UN-a". 

Predstavnik Albanaca južne Srbije je podsetio i da su "Albanci u Preševskoj dolini zahtevali odavno reciprocitet," sa pravima Srba na Kosovu, dodaju ovi mediji:

"Čak i za Albance iz Doline treba da se primenjuje princip reciprociteta: ono što uzmu Srbi na Kosovu, da uzmu Albanci u dolini."

Musliju je istakao i da je u više navrata tražio da "Preševska dolina" bude deo dijaloga između Kosova i Srbije, a da se takav zahtev ignoriše iz Srbije, kao i u međunarodnoj zajednici, ali i da su "posvećeni tome da se svi ovi zahtevi postignu mirnim putem, bez nasilja," jer će "rešenje problema u Dolini takođe značiti mir i stabilnost u regionu."

 Odnosi Kosova i južne Srbije, ili Preševske doline kako ovaj deo Srbije nazivaju kosovski zvaničnici – od usvajanja kosovske rezolucije o osnovnim pravima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi su posebno bliski, a uz posete srpskih zvaničnika iz ovog dela Srbije Kosovu, dok je "Preševsku dolinu" posetio i jedan visoki kosovski zvaničnik. Krajem maja ovaj deo Srbije je posetio kosovski ministar obrazovanja, Arsim Bajrami, kako bi "razmotrio mogućnosti saradnje u obrazovanju na albanskom jeziku." Pitanje obrazovanja ovih Albanaca na albanskom jeziku pokretala je i kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, pred predstavnicima Evropske unije, tražeći da ovo pitanje bude pokrenuto i u dijalogu sa Beogradom. A u dijalogu sa Beogradom je Kosovo i postiglo dogovor o otvaranju novog prelaza između Kamenice i Medveđe, dok su iz kosovske vlade stizale i poruke da ova vlada snažno podržava realizaciju etničkih prava Albanaca u tzv. Preševskoj dolini, što je i ocenjeno kao nacionalno pitanje.

Takođe, opština Gnjilane je prva opština na Kosovu koja je, početkom ove godine, osnovala Kancelariju za Preševo, Bujanovac i Medveđu, a sa ciljem pružanja socijalne podrške i pomoći oko izdavanja kosovskih dokumenta građanima albanske nacionalnosti u Srbiji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.