Preševo: Sprečeno krijumčarenje stranih lekova

Carinici Srbije su 28. juna, u saradnji sa policijom, nedaleko od Preševa sprečili pokušaj krijumčarenja velike količine lekova stranih akciznih markica, saopšteno je iz Uprava carina. Lekove je do Niša pokušao da prokrijumčari Ž.N. iz Prokuplja u pikapu niških registarskih tablica, a među lekovima je bilo i gotovo 12.000 tabli leka koji nije registrovan u Srbiji i koji može da se nabavi samo na "crnom tržištu".

Ž.N. je zaustavljen na lokalnom putu, na samom uključenju za auto put Skoplje-Beograd i tvrdio je da distribuira piće. Međutim, detaljnom kontrolom, u 30 kutija spakovanih u tovarni deo pikapa umesto pića pronađeni su lekovi sa stranim akciznim markicama, bez bilo kakve prateće dokumentacije o plaćenim uvoznim i drugim dažbinama.

Među otkrivenim lekovima je bilo i gotovo 12.000 tabli leka "Sintrom 4" koji se koristi u terapiji protiv zgrušavanja krvi i za sprečavanje pojave tromba, a kako navode iz Uprava carina, taj lek nije registrovan u Srbiji i njegov promet nije dozvoljen i može se nabaviti samo na "crnom tržištu".

Ž.N. je u svojoj izjavi naveo i da je lekove preuzeo od nepoznate osobe u Preševu i potvrdio da ih je vozio do Niša radi dalje prodaje. Kako prema preliminarnoj proceni vrednost krijumčarene robe prelazi trećinu vrednosti vozila, carinici su zadržali i lekove u vozilo do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.