Eliot Engel čestitao Kosovu na "posvećenosti očuvanju i promovisanju verske harmonije u zemlji"

Tokom jučerašnjeg sastanka sa zamenikom kosovskog ministra spoljnih poslova, Petritom Seljimijem, potpredsednik Spoljnopolitičkog komiteta američkog Kongresa, Eliot Engel, "čestitao" je timu ovog ministarstva za projekat "Inicijativa za međuverski dijalog" – za "posvećenost očuvanju i promovisanju verske harmonije u zemlji", saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova. Istovremeno, Engel se zahvalio za postavljanje spomen-ploče žrtvama Holokausta u dvorištu Vlade Kosova.

Seljimi je predstavio projekt međuverskog dijaloga, uključujući i glavne ciljeve kosovske diplomatije u pogledu "jačanja ugleda Kosova i promovisanja tolerancije".

Kongresmen Engel je naglasio da je "Kosovo država koja može da pokaže svetu da nema potrebe da se plaše muslimanske većine, nego da uče kako većina poštuje i promoviše toleranciju i zaštitu manjina". On je, takođe, obećao dalju podršku projektima Ministarstva inostranih poslova, uključujući lobiranje u Izraelu, na Karibima i Latinskoj Americi.

O samoj inicijativi međuverskog dijaloga, kao i nedavnog konferenciji verskih lidera u svetu, možete više pročitati ovde:


Kosovo po prvi put na konferenciji UNESCO-a

Globalna međuverska konferencija: Kosovo promoviše onlajn međuversku toleranciju

Ministarstvo je saopštilo da je Seljimi održao sastanak sa Engelom zajedno sa međuverskim liderima, ne saopštivši pojedinačne učesnike, međutim. U izjavi za KoSSev iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, potvrdio je da iz raško-prizrenske eparhije niko nije prisustvovao ovom sastanku. Gazeta express navodi da su sastanku prisustvovali urednik časopisa "Illyria" – Vehbi Bajrami, albansko-američki biznismen Hari Barjaktari, ambasadori SAD i Norveške u Prištini – Trejsi En Džejkobson i Jan Bratu, kao i predstavnici britanske, nemačke ambasade i EU.

Sava Janjić: Incidenata manje, ali situacija sa verskom tolerancijom daleko od normalne. Nadamo se da će u budućnosti biti više tolerancije

A govoreći o slučajevima napada na pravoslavne verske objekte, koji su od '99 godine na Kosovu i Metohiji bili česta meta napada, Sava Janjić kaže da je broj ovih incidenata manji u poslednje vreme, ali da je situacija sa verskom tolerancijom daleko od normalne. On se ipak nada boljoj situaciji u budućnosti:

"U posljednje vrijeme manje je ozbiljnijih incidenata. Ipak, suočavamo se sa čestim provokacijama, kao što su incidenti na hramu Hrista Spasa u Prištini, grafiti i poruke mržnje na manastiru Visoki Dečani, crkvi u Đakovici i Lipljanu. Treba pomenuti islamistički incident ispred kapije Pećke patrijaršije prošlog oktobra i stalne pokušaje da se onemogući pristup pravoslavnim vernicima crkvi u Đakovici. Ova situacija je još daleko od normalne, ali je manje loša od one pre nekoliko godina. Nadamo se da će u budućnosti biti više tolerancije." Kosovski mamac za UNESCO

Bedemi hrama Hrista Spasa u centru Prištine poslužili za alpinizam​

  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.