Preševo: Sprečen pokušaj krijumčarenja skoro 150.000 evra, novac trajno oduzet

kesice sa neprijavljenim devizana u dzepovima jakne Presevo
Foto: Uprava Carina

Srpski carinici su u saradnji sa policijom u subotu na izlazu prelaza Preševo, sprečili pokušaj krijumčarenja skoro 150.000 evra, koje je preko granice, bez prijavljivanja, pokušao da prenese 72-godišnji državljanin Severne Makedonije, saopštili su iz Uprava Carina.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao automobil „mercedes benc“ nemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka svojoj zemlji, sam putovao ovaj makedonski državljanin.

On je na pitanje carinika da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, kazao da nema ništa sem ličnog prtljaga i dozvoljenog iznosa novca.

Međutim, prilikom detaljnog pregleda automobila, carinici su najpre u džepovima jakne na zadnjem sedištu pronašli plastične kesice sa svežnjevima neprijavljenih novčanica u apoenima od 500 evra.

Novac je otkriven i u ručnim torbicama, sakrivenim ispod vozačkog sedišta, a nakon prebrojavanja, utvrđeno je da se radi o sumi od 158.000 evra, precizirali su iz Uprava Carina.

Putniku je odmah vraćeno 10.000 evra, koliko se prema važećim propisima u gotovini može preneti preko granice, dok je o preostaloj sumi odlučivao nadležni sud u hitnom postupku.

Sudskom odlukom putnik je novčano kažnjen, a 148.000 neprijavljenih evra je trajno oduzeto u korist državnog budžeta.

Iz Uprava Carina podsećaju da je 3. juna 2021. godine u EU počela primena novih pravila za unos i iznos gotovine koja podrazumevaju čvršću kontrolu prenosa novca preko limita od 10.000 evra u cilju efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

kesice sa neprijavljenim devizana u dzepovima jakne Presevo
Foto: Uprava Carina


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.