Presedan na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici – Kao u Nušićevim komedijama

Akademska javnost je u šoku, a prosvetna inspekcija i resorno Ministarstvo Srbije kao da nemaju leka da stanu na put hroničnoj boljki, koja se širi na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Čaša žuči je prelila 9. septembra kad je dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta, prof. dr Rade Grbić, omogućio studentu da ponovo stekne zvanje doktora, iako mu je  pre dva meseca poništio diplomu.
 
U najnovijoj prijavi prosvetnoj inspekciji i Ministarstvu prosvete Republike Srbije navodi se da dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Rade Grbić, "nizom postupaka koji degradiraju i unazađuju fakultet kao instituciju, dovodi u pitanje zakonitost rada, a samim tim i budućnost fakulteta."
 
Dekan Grbić je jula 2015. godine doneo više rešenja kojima se studentima sa neakreditovane Akademije "US Medical School", u stečaju, poništavaju ispiti, ali je slučaj od 9. septembra, među nastavno osoblje i studente, ali i ceo ovaj univerzitet, bacio senku da dekan nastavlja rad na Medicinskom fakultetu svojim sumnjivim postupcima.
 
Podsećamo, dekan je u julu ove godine poništio uverenje Medicinskog fakulteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici o diplomiranju Anđe (Predraga) Rosić, kojim je stekla zvanje doktora medicine i to oglasio preko službenog glasnika. Rešenja o poništavanju ispita doneo je i za veći broj studenata sa neakreditovane  Akademije "US Medical School" koja je u stečaju. Imena studenata kojima su poništeni ispiti predočena su nadležnim organima.
 
"U međuvremenu, dekan Rade Grbić, ignorišući stavove prosvetne inspekcije, svojih kolega, organizuje da doktor Anđa (Predraga) Rosić, koja je izgubila zvanje doktora po drugi put, 9. septembra 2015. godine diplomira na Medicinskom fakultetu i tako bude jedinstveni doktor medicine koji je dvaput diplomirao na istom fakultetu i stekao zvanje doktora medicine. Da ova ujdurma bude kompletna kao u Nušićevim komedijama, ispit polaže kod prof. dr Vukašina Andrića koji je već penzionisani profesor KBC Priština, a kome je dekan produžio radni odnos na Medicinskom fakultetu," navodi se u prijavi grupe zaposlenih prosvetnoj inspekciji, koji podsećaju da je zbog nezakonitih radnji na ovom fakultetu, davanjem izjava pred prvim javnim tužilaštvom u Beogradu, prošle nedelje započet istražni postupak pod brojem KT 2582/15 protiv dekana Medicinskog fakulteta prof. dr – Radeta Grbića i nekadašnjeg direktora KBC Priština prof. dr Stojana Sekulića.
 
U krivičnoj prijavi je izražena sumnja da su Grbić i Sekulić "načinili falsifikat krovnog Sporazuma između Medicinskog fakulteta Priština i Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici." Taj sporazum je potpisan jula 2012. godine, a potom su se pojavili falsifikati sa sednica Nastavno-naučnog veća da vrši neregularan prijem studenata na Medicinskom fakultetu sa neakreditovane Akademije  "US Medical School" u stečaju.
 
"Kada su se utvrdile nezakonite radnje od strane nadležnih organa, dekan je selektivno poništavao ocene, diplome… Posle, opet istim studentima kojima je poništio diplome i položene ispite, omogućava ponovno polaganje i tako u nedogled, a studenti plaćaju.
 
Šta će organi gonjenja da saznaju, šta je sve falsifikovano na fakultetu i ko je još od nastavnog i nenastavnog osoblja učestvovao u tim prljavim rabotama i nezakonitim radnjama, ostaje da se vidi. Međutim, u svakom slučaju, upravni nadzor prosvetne inspekcije je načeo vrh ledenog brega," navodi grupa zaposlenih radnika na Medicinskom fakultetu u Prištini, koja se obratila Agenciji za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije, kao i ministru prosvete Srđanu Verbiću da dekanu Grbiću ukaže na nedostojnost obavljanja javne funkcije dekana, sa predlogom da podnese ostavku, kako zbog studenata, tako i zbog zaposlenih i integriteta visokoobrazovnog sistema Republike Srbije.
 
U Međuvremenu saznajemo da rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Srećko Milačić, odbija da potpiše sumnjiva uverenja o položenim ispitima koja mu na potpis podnosi dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Rade Grbić. Tako je rektor odbio i da potpiše drugu diplomu koju je ponovnim polaganjem stekla doktor Anđa (Predraga) Rosić, dok se ne utvrde  sve okolnosti.
 
"Ta diploma je jednom poništena, pa se sada ponovo izdaje. Ja je potpisati neću dok ne dobijem celokupnu dokumentaciju i vidim o čemu se sve tu radi," potvrdio nam je rektor Univerziteta u Prištini  sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Srećko Milačić.
Top Novosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.