Preminuo pesnik Miomir Miki Jovanović, sahrana danas

pesnik Miomir Miki Jovanović
Foto: Radio Mitrovica Sever

Miomir Miki Jovanović, pesnik iz Kosovske Mitrovice, preminuo je juče u svom rodnom gradu nakon teške bolesti. Sahrana će biti obavljena danas, na groblju u Rudaru, u 14 časova.

Jovanović je značajan književni stvaralac grada na Ibru, dobitnik je brojnih nagrada, osnivač i pokretač kulturnih institucija i manifestacija, a bavio se i ikonopisanjem i slikarstvom.

Rođen je 1963. godine u Kosovskoj Mitrovici gde je završio Gimnaziju i nikada nije napuštao svoj grad. Umetnički rad započeo je u Književnom klubu „Mitriks“, čiji je jedan od osnivača i predsednik. Od 1995. godine bio je član Udruženja književnika Srbije i u dva mandata član Uprave Književnog društva Kosova i Metohije.

Objavio je knjige poezije „I reč život rodi“, „Nebeska vrata“, „Znam ja vas“, „Kad noć jutro ne priznaje“. Zastupljen je u brojnim časopisima, zbornicima i antologijama. Za književni rad dobio je nagrade Pero despota Stefana Lazarevića, Povelju Karađorđevića, Pesničku povelju i Pesničko uspenije.

Jovanović je verovao da o Kosovu i Metohiji mogu istinski pevati samo koji su na njemu živeli, jer su u poeziji živeli i videli svoju budućnost. Redovno je obilazio izolovane sredine južno od Ibra i učestovao u književnim manifestacijama.

„Najgore je kad se nešto dešava, a ti ne možeš ni da pomogneš, niti išta da izmeniš, jer nemaš snage – nemaš kako!“, govorio je Jovanović u knjizi „Umetnost života“ naglašavajući da na Kosovu i Metohiji kontinuitet življenja znači kontinutet stvaranja.

Pre pola godine objavio je svoju poslednju zbirku pesama ”Između je misao”, a njena promocija je bila planirana za 21. mart u Gradskoj biblioteci ”Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.

Kolege kao i stručna i javna kritika, smatrali su ga jednim od najboljih savremenih književnih stvaralaca sa Kosova i Metohije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.