Preminuo novinar Nikola Bešević

Nikola Bešević
Foto: Radio KiM

Novinar, likovni kritičar i slikar, Nikola Bešević iznenada je preminuo sinoć u Prištini u 72. godini, saopštili su iz Udruženje novinara Srbije (UNS).

Profesionalni život posvetio je novinarstvu. Najduže je radio u redakciji lista „Jedinstvo“ gde je uređivao Kulturnu rubriku, koja je bila među najboljim u Jugoslaviji.

Posebno je pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni i pratio rad slikara Kosova i Metohije pišući o njima, govoreći na izložbama i podržavajući njihov rad i u posleratnim periodu. Bešević je intenzivno slikao i svoje radove slao prijateljima kao praznične čestitke.

Kao novinar reporter pratio je događaje tokom raspada Jugoslavije. Posle NATO bombardovanja i sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine ostao je da živi i radi u Prištini, odakle sarađuje, piše i fotografiše za više beogradskih redakcija, a najviše se, zajedno sa svojom suprugom Armenijom, javljao za agenciju „Beta“.

Pratio je brojne i važne događaje na posleratnom Kosovu putujući, najčešće bez pratnje i zaštite, mediji su zabeležili da je nekoliko puta bio meta napada.

Njegovi izveštaji bili su često jedini izvor informacija. Pamte se njegove reportaže o raseljenim Srbima i njihovim pokušajima da se vrate i opstanu u zavičaju.

Dobitnik je posebne povelje za ratne reportere „Milan Žegarac“ 1994. godine. Bio je član uprave Udruženja novinara Srbije.

Rođen je 20. maja 1947. godine u Šidu. Živeo je u Prištini i nikada nije napuštao svoj grad.

Nikola Bešević biće sahranjen danas u 13 sati na gradskom pravoslavnom groblju u Prištini.

UNS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.