Preminuo Miodrag Živković, tvorac spomenika u Šumaricama, Sutjesci, Kadinjači, Prištini

Foto: Elektrobeton, Jerko Bakotin

Vajar Miodrag Živković, tvorac spomenika na Tjentištu, preminuo je u petak u 93. godini. Živković je u kamenu ovekovečio stihove „Krvave bajke“ Desanke Maksimović.

Među Živkovićevim najznačajnijim delima su spomenik V/3 u Šumaricama kod Kragujevca, Hrabrima u Ostri kod Čačka, spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu, spomen-kosturnica u Gonarsu u Italiji i Spomen-kompleksa na Kadinjači.

Foto: Shutterstock

Istoričar Dejan Ristić napisao je na svom „Fejsbuk“ profilu da je Živković svojim umećem i neobičnim darom iz samo naizgled hladnog materijala otelotvorio neka od remek-dela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru i stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav.

Taj umetnik krhke građe stvarao je, kako se navodi, po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.

Živković je autor Spomenika bratstvu i jedinstvu ili Spomenika revolucije koji se nalazi u centru Prištine, iza današnje zgrade skupštine. Ovaj spomenik, podignut je 1961. i posvećen je palim borcima NOB-a u Drugom svetskom ratu. Danas se on nalazi na „Trgu Adema Jašarija“, kako je Trg bratstva i jedinstva preimenovan nakon 2000., a kako prenosi Kosovo 2.0 i sam spomenik je među Albancima poznat i pod nazivom „tre rremëshi“ (tri grane), ili pak „trekëndëshi“ (trougao).

U Prištini je bilo poziva i za uklanjanjem ovog spomenika jer je „izgrađen u skladu sa konceptom bratstva i jedinstva, Titove filozofije za promovisanje solidarnosti različitih nacija federacija kojima je predsedavao“, takođe piše Kosovo 2.0, a gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, pozivao je i na gradski referendum o ovom pitanju.

Miodrag Živković, rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Foto: Anadolija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.