Premijeri Kosova i Srbije na sednici SB UN o Kosovu 4. decembra

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće se 4. decembra u Njujorku, a Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić, dok će Kosovo predstavljati ili odlazeći premijer Kosova, Hašim Tači, ili – kako je najavljeno sporazumom između Tačijeve PDK i Mustafine DSK, novi premijer Kosova, Isa Mustafa, piše kosovski portal "Gazeta Express". Isti portal je javio da je redovna kvartalna sednica SB UN, koja je trebalo da bude održana 13. novembra, odložena nakon što je Srbija zatražila njeno odlaganje zbog posete šefa albanske vlade, Edija Rame i privremenog puštanja na slobodu predsednika Srpske radikalne stranke, Vojislava Šešelja iz Haga. Međutim, i sa prištinske strane je ranije zatraženo odlaganje ove sednice zbog nepostojanja institucija, javio je Indeksonline. 
 
"Predviđeno je da će se 4. decembra održati sednica Saveta bezbednosti UN za Kosovo i dogovor je bio da obe zemlje budu predstavljene na nivou premijera. Ako nema promena formata, ili datuma, ovaj datum ostaje kao zvaničan," rekao je politički savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja, Bašmir Kšemaj.
 
Na ovoj sednici će kao i ranije biti predstavljen redovan tromesečan izveštaj generalnog sekretara UN-a, Ban Ki Muna, o Kosovu, a ukoliko Aleksandar Vučić bude učestvovao na ovoj sednici, predstavljajući Srbiju, ovo će biti prvi put da on učestvuje na sednici SB UN kao  predsednik Vlade Srbije.  
 
Podsetimo, generalni sekretar UN je u najnovijem izveštaju dostavljenom 31. oktobra izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.