'Preletači': Skoro svi odbornici stranke Olivera Ivanovića prešli u SNS

Iako je lider GI SDP Oliver Ivanović treću godinu već u pritvoru, a pod snažnim utiskom javnosti i svojih partijskih saboraca da je nepravedno zatvoren, danas je njegovu stranku napustilo još sedam odbornika – tri iz opštine Severna Mitrovica i četiri iz Zvečana. Oni su prešli u Srpsku naprednu stranku, saopštio je Opštinski odbor SNS. Saopštenje koje je potpisao gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, objavljujemo u celosti:

"U ime opštinskog odbora Srpske napredne stranke – Kosovska Mitrovica, sa velikim zadovoljstvom želim da obavestim javnost da su skoro svi odbornici samovoljno napustili građansku inicijativu SDP-Oliver Ivanović u opštini Kosovska Mitrovica i Zvečan i pristupili Srpskoj naprednoj stranci. Novi članovi Srpske napredne stranke, pravnik Igor Simić, dr Marina Petrović, dr Dejan Gurešić, profesor Milan Kosovac, privrednik Zoran Krstović, ekonomista Biserka Milosavljević i profesorica Blagica Radovanović od sada će delovati kao članovi najjače političke partije u Srbiji, i postati deo tima koji se svakog dana bori za bolji život građana."

15:25 GI SDP: Odbornici nisu obavestili ni Ivanovića ni stranku o prelasku u SNS​

U međuvremenu, oglasila se i stranka Olivera Ivanovića saopštenjem u kojem tvrdi da niti partija, niti Ivanović nisu obavešteni o napuštanju sedam poslanika. O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI

Igor Simić: Potvrđujem da smo prešli u SNS. Lider stranke Oliver Ivanović obavešten

GI SDP se još uvek nije oglasila. Na više poziva, Ivanovićeva zamenica, koja je ujedno i predsednica SO skupštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović, nije se javljala.

Međutim, dosadašnji odbornik GI SDP, i bliski saradnik Olivera Ivanovića, koji je ujedno i predsednik nadzornog odbora TV Most, Igor Simić, potvrdio je navode Rakićevog saopštenja. On je, kako je priznao, obavestio svog dojučerašnjeg lidera Olivera Ivanovića, ali nije objasnio kako je Ivanović reagovao na ovu odluku.

"Da, da, potvrđujem apsolutno. Saopštenje je istinito," rekao je Simić u telefonskoj izjavi za KoSSev.

Na naše pitanje da li je obavestio Ivanovića koji se nalazi u pritvoru i kako je Ivanović reagovao, Simić kaže:

"On je obavešten, jeste."

Kako je reagovao?, pitali smo.

"Pa ne znam zaista, nismo se videli uživo. Ne bih sada da bilo šta o tome kažem kako je čovek reagovao. Ono što znam da, kada je u pitanju borba za njegovu slobodu, ja lično, a  i svi ostali odbornici SDP-a i svi ljudi u SNS koje sam upoznao i sa kojima sada sarađujem – stoje na stanovištu da Oliver Ivanović mora da bude na slobodi i da je ovo politički proces koji se vodi protiv njega od strane EULEX-a, tako da što se tog aspekta tiče, nema promene u stavu bilo koga od nas, a opet ponavljam, takav stav deli i kompletan  SNS, počev od Premijera, pa do opštinskog odbora u SNS," objasnio je Simić.

Drugo preletanje i treće napuštanje stranke od oktobra 2015: 11 odbornika iz Severne Mitrovice i Zvečana napustilo GI SDP Oliver Ivanović

Ovo  nije jedino 'preletanje' opštinskih odbornika Ivanovićeve stranke u vladajuću SNS. U oktobru prošle godine, za 20 dana ovu stranku napustila su četiri odbornika.

GI SDP prvo su napustili odbornici iz Severne Mitrovice Zoran Mojsilović i Jasmina Dedić, koju su istovremeno prešli u odbornički klub "Srpska", da bi nakon njih SDP napustio i Časlav Milisavljević, odbornik iz Zvečana, koji sada nastupa kao samostalni odbornik. Konačno, jedan od osnivača ove stranke u Zvečanu, Darko Radovanović, napustio je SDP takođe krajem oktobra.

Iz ove stranke su tada poručili da odluka ovih odbornika da pređu u drugi odbornički klub, "više govori o njima i njihovom karakteru, nego o političkoj opciji ove partije", te da Ivanovićeva stranka odlaskom "ovakvih pojedinaca" samo "dobija još više na kvalitetu." 

Stranka Olivera Ivanovića je na nedavnim izborima podržala listu "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" i poslanički klub "Srpska" u okviru kojeg je SNS, a koja sada na lokalu u Severnoj Mitrovici ima 12 odbornika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.