Preko Kol centara sa Kosova na prevaru uzeli milione od penzionera iz Nemačke

kol centar
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno prevedn sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Bezbednosni organi u Nemačkoj koje je predvodila policija u Trieru, zajedno sa Kosovskom policijom uspeli su da razotrkiju kriminalnu grupu koja je delovala sa Kosova i zarađivala milione evra tako što je lagala penzionere uz obećanja da će dobiti na lutriji.

Prema navodima policije u Anbahu prevaranti su govorili na čistom nemačkom, ali su bili sa Kosova i Albanije. Suđenje ovim osobama će se verovatno održati na Kosovu. Cilj je zapleniti primljeni novac i obeštetiti žrtve, ali prema navodima policije, to nije lako.

Prema navodima nemačke novinske agencije DPA od 27. novembra, policija je saopštila da je policijska akcija sprovedena sredinom novembra.

Na Kosovu je uhapšeno devet osumnjičenih, uključujući „vođu bande“, zaplenjeni su materijalni dokazi kao i imovina, saopštila je policija Triera.

Članovi bande iz kol centra sa Kosova godinama su pozivali uglavnom starije i usamljene ljude, piše novinska agencija AFP pozivajući se na navode policije.

Obećavali su im da će dobiti na lutriji nekoliko stotina hiljada evra. Međutim, da bi osigurali novac zarađen u navodnoj lutriji, kriminalci su, prema policiji, zahtevali plaćanje troškova kao što su prevoz, osiguranje…

Prema navodima policije, žrtve su, osim materijalnog gubitka, usled prevare, često ostajale i sa psihološkim problemima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.