Preko 50 kamiona sa srpskom robom ušlo na Kosovo za dva dana

Na Kosovo je za poslednja dva dana ušlo preko 50 kamiona sa srpskom robom, nakon što su u subotu van snage stavljene dve mere prethodne kosovske vlade o reciprocitetu sa Srbijom.

Ovo je za KoSSev potvrdio portparol Kosovske carine, Adriatik Staviljeci (Stavileci).

„Trgovina je već započela sa velikim brojem kamiona. Zadnja dva dana smo imali više nego 50 kamiona sa srpskom robom koji su ušli na Kosovo“.

On navodi da se srpska roba najviše unosi preko Merdara, za razliku od Jarinja na kojem se komercijalni saobraćaj odvija u znatno manjem obimu, usled nedostatka autoputa.

Staviljeci je za KoSSev takođe potvrdio da kosovska carina postupa na osnovu najnovije odluke o ukidanju reciprociteta prema Srbiji.

„Imamo rešenje od premijera gospodina Hotija, da se prethodne dve odluke o recipročnim merama stavljaju van snage“, kaže.

I sa Kosova se roba izvozi za srpsko tržište, iako u znatno manjem obimu, a to je uglavnom voće i povrće, takođe je kazao Staviljeci.

„Nismo imali probleme zadnjih dana, ni sa izvozom kosovske robe“, dodao je portparol.

Kosovska vlada predvođena Avdulahom Hotijem, odlučila je u subotu da ukine meru reciprociteta prema Srbiji, koju je nekadašnja kosovska vlada predvođena Aljbinom Kurtijem, uvela, umesto taksi od 100 odsto.

Ujedno je ukinuta i odluka od 31. maja, kada su uvedene nove mere prema Beogradu – da vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, i da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše „Republika Kosovo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.