Preko 400 zahteva KIA-e za prisluškivanje za više od dve godine

Prisluškivanje
FOTO: Preuzeto sa Zeri

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska obaveštajna agencija (KIA) zatražila je više od 400 dozvola za prisluškivanje osumnjičenih tokom 2020-2021 i četiri meseca ove godine.

Vrhovni sud, koji je zadužen da se bavi zahtevima KIA-e, nije dao mnogo detalja o izdatim nalozima s obrazloženjem da su te informacije poverljive.

To je institucija čija je misija da identifikuje sve pretnje nacionalnoj bezbednosti Kosova.

A da bi to uradila, Obaveštajna agencija koristi različite metode i tehnike.

Jedna od njih je presretanje elektronskih komunikacija.

Ovo sredstvo je KIA primenjivala prilično često u poslednje dve godine. Da bi izvršila ova prisluškivanja, Obaveštajnoj agenciji je potreban nalog Vrhovnog suda.

Najvišoj sudskoj instanci u zemlji, Obaveštajna agencija je za nešto više od dve godine podnela 418 zahteva za prisluškivanje.

To je za RTV Dukađini potvrdio i sam Vrhovni sud.

U 2020. godini, 139 zahteva KIA-e za prisluškivanje je dostavljeno Vrhovnom sudu. U 2021. godini primljena su 232 takva zahteva, a u 2022. do sada je primljeno 47 zahteva“, navodi se u njihovom odgovoru.

Sud je dao podatke samo o broju zahteva koji su dostavljeni kako bi se o njima odlučivalo, ali ne i o onima koji su odobreni i odbijeni.

Vrhovni sud nije naveo za koje radnje je traženo prisluškivanje, uz obrazloženje da su te informacije strogo poverljive.

Na osnovu istog obrazloženja, Sud nije saopštio ni broj prisluškivanih lica tokom dve poslednje godine.

Zakon zabranjuje KIA-i da vrši prisluškivanje bez sudskog naloga.

Kancelarija generalnog inspektora istražuje eventualne prekršaje od strane zaposlenih u KIA-i, uključujući slučajeve prisluškivanja.

Bivši šef ovog mehanizma, Škeljzen (Shkelzen) Sopjani kaže da su takvi slučajevi ozbiljno tretirani.

„To je izuzetno važno, jer Inspektorat, Kancelarija generalnog inspektora vrši reviziju, uviđa i istražuje slučajeve ako se proceni da ima prekršaja. Iz iskustva mogu da kažem da se proces vodi veoma pažljivo. Dakle, to je bio osetljiv proces i tretiran je sa posebnom pažnjom, tako da nije da je bilo zabrinutosti“, rekao je Sopjani.

Zakon omogućava KIA-i da prikuplja informacije putem mobilnog i statičkog prisluškivanja, koje se takođe sprovodi preko tajnih agenata.

Tehničko presretanje opremom za prisluškivanje i nadzor takođe je jedna od metoda koju zaposleni u KIA-i smeju da koriste….niti broj prisluškivanih lica tokom dve poslednje godinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.