Preko 100 žena na "Nedelji žena" u Prištini; pozvane i učesnice sa Severa Kosova

Nacionalni Demokratski Institut (NDI) iz Prištine i ove godine organizuje Nedelju žena, a u saradnji sa kosovskim Kokusom žena i uz podršku USAID-a. Glavna tema ovogodišnje "Nedelje žena" biće vladavina prava. Svečanost otvaranja održaće se danas u 11 časova, u hotelu "Emerald" u Prištini, a Nedelja žena se zatvara 27. marta. Očekuje se učešće oko 100 žena sa Kosova, iz sfere politike, privrede, medija i civilnog društva, među kojima je pozvano i oko 20-ak učesnica sa Severa Kosova, kao i predstavnice ambasada i ostalih međunarodnih organizacija.

Cilj pet dana aktivnosti žena u Prištini biće jačanje položaja žena u kosovskom društvu i otvaranje novih mogućnosti za njihovo aktivnije učešce u svim aspektima društvenog života, navodi se na sajtu organizatora. 

Pored vladavine prava kao glavne teme, razgovaraće se i o nasledstvu i imovinskim pravima, ulozi žena u borbi protiv korupcije, učešću žena u sektoru bezbednosti, ali i o rehabilitaciji žrtava seksualnog nasilja tokom rata.

KoSSev saznaje da je ove godine sa Severa pozvano i nekoliko predstavnica iz lokalnih skupština opština, predstavnice civilnog društva, ali još uvek nije poznato koliko će se njih i odazvati ovom pozivu sutra u Prištini.

Oko desetak žena sa Severa Kosova su prvi put uzele učešće u Nedelji žena prošle godine. 

Partneri i domaćini tokom "Nedelja žena 2015" biće kosovski Kokus žena, kosovska predsednica Atifete Jahjaga, kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji.

Na skupu se očekuje i učešće predstavnica ambasada u Prištini i ostalih međunarodnih organizacija. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.