Predstavnici kosovskih Srba neće u vladu koja ne prihvata „volju srpskog naroda“

Politički predstavnici kosovskih Srba zaključili su na sastanku sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Markom Đurićem, da neće učestvovati u bilo kakvoj prištinskoj vladi ili u koaliciji koja ne prihvata legitimnu volju srpskog naroda, koji se 96 odsto opredelio za Srpsku listu.

Đurić je rekao da kosovski Srbi ne prihvataju da Aljbin Kurti ili bilo ko drugi određuje njihove predstavnike u budućoj vladi, osim ako ne dokaže i pokaže da je spreman za zaokret od 180 stepeni od onog što se dešavalo u prethodnom periodu.

„Srbi na Kosovu ne prihvataju status građana drugog reda. U slučaju novih pritisaka na srpske institucije, srpski predstavnici biće spremni da napuste sve privremene institucije i na solidaran način primeniće sve mere nenasilnog otpora“, preneo je on zaključke.

Prema rečima Đurića, posebno je opasna najava uspostave tobožnjeg reciprociteta, o kojoj govori Kurti, jer se tu krije zabrana gora od taksi na robu iz Srbije, koja bi se odnosila i na dokumente i odvijanje saobraćaja, kao i druga ograničenja.

„Zahtevamo momentalno ukidanje taksi, koje su anticivilizacijske i protivpravne. One su štetne za sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnost“, preneo je Đurić jedan od zaključaka sa sastanka.

Zaključak je i da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza za kosovske vlasti, i za Kurtija i druge koji misle da formiraju vladu, pa će svoje eventualno učešće u prištinskim institucijama Srpske liste zasnivati na poštovanju međunarodnih sporazuma.

„Ako Kurti zaista hoće da formira Vladu, moraće da ispoštuje ustav i zakone koji važe, da Srba mora biti sedam odsto zaposlenih u svim institucijama, tako da će morati da otvore stotine, pa i hiljade novih radnih mesta“, ukazao je Đurić.

Kao jedan od zaključaka on je naveo i to da će sve institucije srpskog naroda na Kosovu nastaviti da ubrzano sprovode plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade za podršku srpskom narodu na Kosovu, a trenutno se sprovodi 349 projekata.

„Vezu između srpskih predstavnika i Beograda niko neće prekinuti. Srpski predstavnici će sve odluke donositi u konsultaciji sa Vučićem i Vladom Srbije“, naglasio je Đurić.

On je najavio i „pročišćavanje u sopstvenim redovima“, kao i da će u narednom periodu biti smena u različitim institucijama i privremenim organima države Srbije na Kosovu.

KoSSev:  Slične najave još 2016

Pročišćavanje redova Đurić je najavljivao još 2016. godine. Pred sastav tadašnje nove vlade Srbije, Đurić je i tokom svoje tadašnje posete Kosovskoj Mitrovici, kao i pre sastanka sa kosovskim Srbima u Beogradu najavljivao „bolju organizaciju javnih službi“ i intenziviranje „prisustva i rada“ srpskih institucija sa Srbima na KiM, te „suzbijanje endemske korupcije“. Ne može se dozvoliti opuštanje na funkcijama, samo da bi se formalno ispunila kvota srpskog zastupanja, govorio je Đurić tada.

Objasnio je još 2016., da su srpske institucije na KiM upravo zbog korupcije „u delu javnosti pomalo i zasluženo postale ozloglašene“.

„Znam da ima pojava nedovoljne posvećenosti i nedolazaka na posao. U narednom periodu ćemo time da se bavimo, jer time se šalje jako loš primer i za druge nivoe vlasti“, kazao je u avgustu 2016.

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti je rekao u emisiji Pressing na TV N1 da će u novoj kosovskoj vladi Srpska lista biti u opoziciji i da to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice ne znači da će on biti u koaliciji.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.