Predstavljen Izveštaj o napretku u sprovođenju sporazuma 2014

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)


U izveštaju Euleksa stoji da je odlukom o produžetku mandata Euleksu Kosovo potvrdilo svoju dalju punu podršku misiji, kao i posvećenost osnaživanju vladavine prava.

Trojica predsedavajućih ponovili su svoju posvećenost Sporazumu, ”osnivanju održivih, odgovornih, nezavisnih i multietničkih institucija vladavine prava, koje su slobodne od političkih uticaja i poštuju međunarodno priznate standarde i najbolje evropske prakse”.

Šef misije Euleks, Bernd Borhart, pomenuo da se je napredak oćigledan i da se on pre svega ogleda u raznim projektima kao što su osnivanje Regionalne policije na severu ili napredak u jedinici za finansijske istrage, ali, prema njegovom mišljenju, još mnogo toga je potrebno da se uradi.

Zamenik premijera i ministar pravde u vladi Kosova, Hajredin Kuči, ističe da je Kosovo ispunilo nekoliko bitnih ciljeva i da su sada kosovske institucije jače i sposobnije da rade na izazovima u oblasti vladavine prava.

„Veće nadležnosti podrazumevaju i više odgovornosti kosovskih institucija da nastave jačanje svojih kapaciteta i obezbede održivo i efikasno pravosuđe. Stoga, mehanizam za praćenje Sporazuma služi kao sredstvo za identifikaciju izazova i njihovo dalje rešavanje”

Šef Kancelarije Evropske unije i Specijalni predstavnik EU, Samuel Žbogar, naglasio je da su Kancelarije SPEU, EU i Euleksa spremne da podrže domaće institucije u njihovim naporima da reše pitanja vladavine prava.

„Dok EU pruža obimnu pomoć kosovskim institucijama vladavine prava kroz projekte kao što su IPA, Tvining i TAIEX, Izveštaj o napretku u sprovođenju Sporazuma ima posebno bitnu ulogu u isticanju tehničkog napretka u ispunjavanju odrednica postavljenih u procesu približavanja EU”, kazao je Žbogar.

Sporazum je potpisan 12. novembra 2012. godine. Zajednički koordinacioni odbor za vladavinu prava (ZKOVP) predstavlja glavni forum za diskusije o zajedničkim temama u vezi sa vladavinom prava i za nadgledanje sprovođenja Sporazuma.

Sporazum podržava proces integracije Kosova u EU, uključujući Dijalog o liberalizaciji viznog režima, Dijalog o procesu stabilizacije i pridruživanja i Strukturani dijalog o vladavini prava.

Izveštaj o napretku u sprovođenju Sporazuma 2014, kao i Mehanizam za njegovo praćenje, koji sadrži konkretne pokazatelje kojima se identifikuju zadaci i do sada postignuti napredak u svim oblastima vezanim za Sporazum, dostupni su na sajtu Euleksa kaže se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.