Predstava "Majke Starog Gracka govore" izvedena u Gračanici

"Majke Starog Gracka govore" naziv je predstave koja je sinoć premijerno izvedena pred publikom u Gračanici.

Dramsko-poetska predstava "Majke Starog Gracka govore" zapravo je priča u kojoj su prikazani bol i tuga majki nedužnih žetelaca čiji su životi prekinuti u takozvanoj "Krvavoj žetvi" na polju u Starom Grackom kod Lipljana.

"Pokušali smo, i možda smo i uspeli – da realizujemo i publici prenesemo svu onu našu kosovsku tragediju, tragediju svih majki. Ovde smo govorili o majkama Starog Gracka, a nadam se da je to bila poruka za sve one koji su godinama u tragediji u još uvek tragičnom Kosovu," istakla je Majda Popović za RTK2.

Pored Majde Popović koja je tumačila ulogu jedne od nesrećnih majki, publici su se predstavile i mlade glumice Jovana Vasić i Tamara Filipović.

"Trudila sam se da uđem u lik tih žena, da saosećam sa njihovim bolom, sa njihovim gubitkom i nadam se da sam to stvarno uspela da prenesem na publiku i čini mi se da je publika videla sav taj naš trud," rekla je Jovana Vasić.

"Nadam se da je publika shvatila samu poentu i suštinu ove predstave i da je ovo na njih ostavilo pomen na ono što se desilo," kaže Tamara Filipović.

Priča nesrećnih majki prisutne nije ostavila ravnodušnim, mnogi su u suzama napustili salu.

"Prisustvovali smo izuzetnoj predstavi sa kojom se treba ići dalje," rekao je za RTK2 jedan od prisutnih.

Predstava je izvedena po tekstu književnika Ratka Popovića, u organizaciji Kulturno prosvetne zajednice, a 10. marta biće igrana u Prizrenu.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.