Predsedništvo Skupštine Vladi prosledilo inicijativu za ukidanje Specijalnog suda

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog) 

Predsedništvo Skupštine odlučilo je da prosledi Vladi Nacrt zakona o ukidanju specijalnih komora i specijalnog tužilaštva, čime se unapređuje inicijativa koju međunarodni zvaničnici smatraju opasnom po Kosovo.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji rekao je medijima nakon sastanka da je odluka da se Vladi prosledi inicijativa 43 poslanika proceduralna, ukazujući da su postupili na osnovu regulativa Skupštine.

"Sve što je učinjeno je proceduralno," rekao je Veselji. Načelnik PDK-a je u tekstu objavljenom nakon inicijative za ukidanje zakona, naveo je da će se specijalne komore dogoditi i da se ta inicijative ne može zaustaviti.

Takođe, šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, potvrdio je medijima da je predsedavajući u ponedeljak odlučio da prosledi Vladi inicijativu o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu.

"Sada je lopta u rukama Vlade," rekao je Konjufca i potvrdio da "postoji napredak u inicijativi".

Zvaničnici Samoopredeljenja ranije su izjavili da su u principu protiv Specijalnog suda koji će ispitati navodne zločine počinjene od strane OVK-a tokom rata, ali su zatražili od Vlade Kosova da preuzme inicijativu o ukidanju zakona.

Šef vladajuće stranke Demokratske partije Kosova (PDK), Memlji Krasnići, obraćajući se medijima nakon sastanka, rekao je da je na Vladi da odluči o ukidanju zakona.

"Mislim da smo obavezni da poštujemo zakone, procedure i regulative na snazi. Predsedništvo je bilo u obavezi da ovo pitanje prosledi Vladi. Očekujemo da će raditi svoj posao," rekao je Krasnići.

Šef poslaničke grupe, druge opozicione stranke – Demokratske lige Kosova (LDK), Avdulah Hoti, napustio je  sastanak Predsedništva, rekavši novinarima da je LDK protiv ukidanja Zakona.

Prošle nedelje predsedništvo Skupštine nije održalo sastanak zbog nedostatka kvoruma nakon bojkota opozicionih stranaka. Inicijativu vladajućih poslanika su kritikovali ambasadori EU i SAD na Kosovu. Američki ambasador Greg Delavi je čak rekao da se Kosovo može suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastavi sa inicijativom za ukidanje zakona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.