Predsedništvo kosovske skupštine bez kvoruma; Opozicija traži izbore

Foto: RTK2

Zbog nedostatka kvoruma, Predsedništvo Skupštine Kosova nije usvojilo dnevni red naredne sednice parlamenta. Nakon sastanka, poslanici vladajuće koalicije i opozicije međusobno su se optuživali ko je kriv za zastoj u radu parlamenta. 

Prvi je sednicu Predsedništva Skupštine napustio poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti, koji je zatražio održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, zbog, kako je rekao, nefunkcionalnosti skupštine.

“Manjinska koalicija mora da shvati da ne može da drži ovu zemlju kao taoca. Mi smo izneli naš stav, ovakve sednice se ne zakazuju jer je vlast izgubila legitimitet, pogotovo sada posle odluke Ustavnog suda”, rekao je Hoti.

I druge dve opozicione stranke će podržati raspuštanje skupštine i rušenje vlade.

“Samoopredeljenje je stava da se još koliko sutra dostavi zahtev za rušenje ove vlade, nezavisno od toga da li imamo 61 glas poslanika, jer ne možemo nastaviti naš rad u ovakvim uslovima, izbori su jedino rešenje”, rekla je Aljbuljena Hadžiu, poslanica Samoopredeljenja.

“Kada inicijativa za rušenje vlade bude dostavljena skupštini, imaće naših 12 glasova. Dok ne obezbedimo dovoljan broj glasova, smatram da kao poslanici treba da nadgledamo rad vlade jer je doneto mnogo štetnih odluka“, poručila je Šćipe Pantina, poslanica socijaldemokratske partije.

S druge strane, iz vladajuće koalicije optužuju poslanike opozicije da sabotiraju rad Parlamenta i da deluju u suprotnosti sa Ustavom.

“Svaki poslanik i član Predsedništva Parlamenta je u obavezi da obavlja svoje zadatke u skladu sa zakonom, jer je zato i plaćen, a pre svega zato što je dobio poverenje naroda. Kada je član predsedništva iz redova Demokratskog saveza Kosova napustio sednicu ostali smo bez kvoruma. I dalje razmatramo mogućnost održavanje sednice u četvrtak“, kazao je potpredsednik skupštine Džavit Haljiti.

Sednici Predsedništva Skupštine nisu prisustvovali poslanici Srpske liste. Trenutno se pred poslanicima nalazi preko 50 tačaka dnevnog reda, pojedine još od septembra prošle godine.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.