Predsednik FIFA-e posetio Prištinu, poklonio Kurtiju dres i loptu

FOTO: RTK2

Predsednik Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA), Đani (Gianni) Infantino, danas je posetio Prištinu. On se sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima i ministrom sporta, podelio je par poklona, a od gradonačelnika Prištine dobio je ključ grada.

Infantino je, prema pisanju kosovskih medija, u Prištinu doputovao već u prepodnevnim satima, a prvi sastanak održao je sa Vjosom Osmani u njenom predsedničkom kabinetu.

Potvrdivši da je ovo njegova prva zvanična poseta Prištini od kada je Kosovo postalo član FIFA-e 2016. godine, Osmani je sada otkrila da je upravo Infantino zaslužan za to.

„Kosovo je 210. država članica FIFA-e, za čije članstvo sam zahvalna predsedniku Infantinu, jer je upravo on stavio Kosovo u veliku kuću fudbala i to na prvoj skupštini ove organizacije, nakon što je preuzeo rukovodstvo“, kazala je Osmani, saopštio je njen kabinet.

Na sastanku je, kako se dodaje u saopštenju, bilo reči i o učešću kosovskih timova na međunarodnim takmičenjima.

Shodno tome, Osmani mu je poručila da je u pogledu sportske infrastrukture Kosovu potrebna pomoć, između ostalog i u vidu novih sportskih stadiona.

Infantino se potom sastao i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, kao i sa ministrom kulture, omladine i sporta, Hajrula Čekuom.

Čeku je sa Infantinom razgovarao o značaju i prvim koracima ka uključivanju fudbala u obrazovni sistem na Kosovu, odnosno modelu FIFA-e pod nazivom „Fudbal u školama“.

Detalji sastanka sa Kurtijem nisu poznati, osim da je od predsednika FIFA-e dobio loptu i dres sa svojim imenom.

Sa druge strane, Infantino će iz Prištine poneti ključ grada, koji mu je uručio gradonačelnik Perparim Rama.

Inače, uoči žreba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024, UEFA je juče objavila pravila među kojima je i ono o zabrani raspoređivanja pojedinih predstavničkih timova u iste grupe. Naveli su niz od pet parova, koji ne smeju da igraju jedni protiv drugih, a među njima je i par Kosovo – Srbija i Kosovo – Bosna i Hercegovina. Više o tome u posebnoj vesti.

Podsetimo, Kosovo je postalo član FIFA-e 13. maja 2016. godine na 66. Kongresu ove međunarodne fudbalske organizacije – sa 141 glasom za i 23 protiv.

Iste godine, samo nedelju dana pre, Kosovo je postalo član i evropske krovne fudbalske organizacije UEFA.

Prijem Kosova u ove sportske organizacije, naišao je na negativne reakcije iz Beograda, koji je tada podneo tužbu Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.