Predmet Fatmira Ljimaja i još dvojice optuženih upućen na glavni pretres

Predsedavajući sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Prištini je u slučaju bivšeg ministra transporta i telekomunikacija u Vladi Kosova, Fatmira Ljimaja i još dvoje optuženih u predmetu Ministarstvo transporta, pošte i telekomunikacija (MTPT 2), odbio prigovore na dokaze i zahtev za odbacivanje optužnice, koje je podnela odbrana u drugom krivičnom postupku, te uputio ovaj predmet na glavni pretres, saopšteno je iz EULEX-a. 
 
"Sud je utvrdio da postoji dovoljno dokaza za dobro osnovanu sumnju da su 2008. godine okrivljeni F. L, bivši ministar u MTPT, N. K, bivši načelnik nabavke u MTPT i S. T, telohranitelj F. L, osnovali organizovanu kriminalnu grupu koja je izvršila teško krivično delo zloupotrebe službenog položaja, ili ovlašćenja", navodi se u EULEX-ovom saopštenju i dodaje da je predsedavajući sudija za prethodni postupak potvrdio većinu optužbi sadržanih u optužnici i odlučio da predmet uputi na glavni pretres. 
 
Međutim, sud je odbacio optužbe protiv Fatmira Ljimaja i dvojice optuženih u vezi sa proneverom na radnom mestu, zaključivanjem štetnih ugovora i prihvatanjem mita, kao i još dvoje okrivljenih u vezi sa zloupotrebom ekonomskih ovlašćenja i davanje mita. 
 
"Sud je odbacio optužbe protiv okrivljenih F. L, N. K. i S. T. u vezi sa proneverom na radnom mestu i zaključivanjem štetnih ugovora. Takođe, Sud je odbacio optužbu u vezi sa prihvatanjem mita pošto Specijalno tužilaštvo nije predočilo dovoljno dokaza," stoji u saopštenju u kojem se dodaje da je sud, s obzirom na to da nema dovoljno dokaza da bi se potkrepile optužbe, u celosti odbacio optužbe i protiv okrivljenih A. A. i B. D. i obustavio krivični postupak protiv istih, koji su bili optuženi za krivična dela zloupotrebe ekonomskih ovlašćenja i davanja mita.
 
Predsedavajući sudija dodatno je usvojio zahtev tužioca da se spoje predmeti MTPT1 i MTPT2, jer sudija smatra da bi spajanje predmeta bilo u interesu pravde i u skladu sa pravima okrivljenih.
 
Podsetimo, bivši ministar transporta i telekomunikacija u vladi Kosova i predsednik novoformirane kosovske stranke – Građanska inicijativa za Kosovo, Fatmir Ljimaj, optužen je da je počinio krivična dela: organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, primanje mita i neprijavljivanje novca dobijenog tokom kampanje. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.