Pred usvajanje Zakona o Trepči u Prištini: Samouprave sa Severa na "hitnoj" zajedničkoj sednici, studenti na protestu

Zajednička hitna sednica sve četiri opštine Severa Kosova biće održana sutra ujutru sa samo jednom tačkom dnevnog reda – razmatranje političko-bezbednosne situacije, a povod je usvajanje Nacrta zakona o Trepči, ovako je kabinet gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, danas popodne najavio uključivanje lokalnih samouprava u razmatranje pitanja Trepče. Sutra će protestovati i studenti, u danu kada se u Prištini, očekuje i finalna faza onoga što je posebna komisija za Trepču prethodno radila proteklih meseci – usvajanje tzv. Zakona o Trepči u kosovskom parlamentu kojim će "Republika Kosovo" postati većinski vlasnik – 80% od ovog nekadašnjeg industrijskog giganta, a radnici imati udeo u akcijama od 20%. Na Nacrtu zakona koji je usvojen u sredu radila je posebna komisija, koju je Vlada Kosova formirala 15. marta i u kojoj su, od 16 članova, dvojica bili Srbi – Ranko Đokić i Ljubomir Marić.

Sednica lokalnih samouprava na Severu se održava u Zvečanu i počinje u 10 časova.

Za to vreme studentsko rukovodstvo prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici organizuju protest, takođe je danas saopšteno iz ove omladinske organizacije.

Protest se održava u Rudaru, u istoj opštini gde se održava i sednica. Iako nije najavljeno vreme početka protesta, u pozivu studentima, preko društvenih mreža, navedeno je da je okupljanje ispred studentskog doma broj pet u Mitrovici, u 11:15, a da će do Rudara oni otići organizovanim prevozom.

Studentsko rukovodstvo je pozvalo studente da se u što većem broju odazovu pozivu na protest "koji može biti jedan od ključnih u borbi za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji" – kako je opisano treće po redu organizovano okupljanje u Rudaru od usvajanja Nacrta zakona o Trepči u Prištini ranije ove nedelje.

"Studenti su uvek bili među prvima na braniku otadžbine, pokažimo još jednom slogu kad je najpotrebnije," poručeno je u ovom pozivu.

I danas, kao i juče, u Rudaru je održan protest zaposlenih Trepče na Severu sa svojim rukovodstvom. Sednica kosovske vlade zakazana je za 15 časova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.