Pred razgovore u Briselu Vučić i Tači opet telefonom

Predsednici i premijeri Srbije i Kosova večeras se sastaju u Briselu na novoj rundi pregovora. Ovo je drugi razgovor u formatu prisustva predsednika i premijera nakon hitnog prošlonedeljnog razgovora, koji je visoka predstavnica EU Federika Mogerini sazvala u pokušaju da se smire tenzije nastale u tzv. krizi voz i boravka specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu Kosova, kako bi sprečile dolazak voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu. Vučić i Tači jutros su, po drugi put, za nešto manje od nedelju dana ,razgovarali telefonom, upravo je javila prištinska Koha, pozivajući se na Radio slobodnu Evropu.

Susret će, kako je javila agencija Beta, početi oko 19 časova, prvo bilateralnim odvojenim susretima Mogerini s delegacijama Beograda i Prištine, a potom se nastaviti zajedničkim razgovorom tokom radne večere.

Vučić i Tači ponovo telefonom

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, i predsednik Kosova, Hašim Tači, ponovo su jutros, uoči večerašnje nove runde dijaloga u Briselu, razgovarali telefonom, javlja Koha, pozivajući se na Radio Slobodnu Evropu. Ovo je njihov drugi telefonski razgovor, za manje od sedam dana. 

"Vučić i Tači su u telefonskom razgovoru ponovili potrebu za spuštenjem tenzija i rešavanjem otvorenih pitanja kroz dijalog u interesu svih strana," prenosi Koha

Dve delegacije, u kojima se sa beogradske strane nalaze Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, a sa prištinske Isa Mustafa i Hašim Tači, razgovaraće o Zajednici srpskih opština koja i dalje nije formirana uprkos sporazumu postignutom pretprošlog leta, energetici i pravosuđu, za koje takođe sporazumi nisu sprovedeni, saznaje Beta iz izvora bliskih Evropskoj službi za spoljno delovanje EEAS.

U ranijoj najavi ovog sastanka iz EU navedeno je da će se razgovarati o otvorenim pitanjima iz Briselskog sporazuma koja čekaju na primenu, kao i o načinima kako nastaviti dalji dijalog u cilju normalizacije odnosa. 

S prištinske strane nema još uvek potvrde pitanja koja su na dnevnom redu večeras. Kosovski mediji su ipak, najavljujući sastanak, pojasnili da bi on trebalo da posluži za "pokretanje završne faze pregovora, kako bi se postigao dogovor o normalizaciji odnosa između dve zemlje,"  ali i da su "Kosovo i Srbija pokrenuli mnoge teme koje još nisu završene", poput "pitanja paralelnog pravosuđa na severu i njegove integracije", zatim pitanje energetike, i funkcionisanja operatora na severu Kosova, kao i "vruće teme" poput osnivanja Asocijacije opština sa srpskom većinom.

Kosovski predsednik Hašim Tači je pred današnji sastanak izrazio očekivanje da se smanje postojeće tenzije.

"Očekujem smanjenje tenzija. Očekujem nastavak dijaloga i nastavak posvećenosti normalizaciji odnosa, pomirenju i saradnji, kao i dobre susedske odnose," rekao je za servis Radija slobodne Evrope na albanskom jeziku.

On je takođe sličnu poruku imao i u subotu kada je telefonom razgovarao sa srpskim premijerom.

"Složili smo se da radimo zajedno i da dijalogom rešimo sva pitanja od zajedničkog interesa za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije," napisao je na Fejsbuk profilu.

Poruke u kojima se poziva na dijalog imali su i u Beogradu.

"Nadam se da ćemo moći da razgovaramo trezveno, da razgovaramo tako da sačuvamo mir i nadam se da ćemo svi dobro razumeti da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključni preduslov za napredak naših ekonomija i bolji životni standard," rekao je sinoć premijer Aleksandar Vučić za beogradske medije, nakon otvaranja Srpsko-grčkog poslovnog foruma u srpskoj prestonici.

EU očekuje da će se predstavnici Beograda i Prištine večeras pridržavati preporuke Mogerini da, kako je ranije objašnjeno u Briselu, "manje komentarišu jedni druge", a "više rade na rešavanju otvorenih pitanja", zbog čega je i sama Mogerini već reagovala neposredno nakon razgovora prošle nedelje. 

Na sastanku koji je održan prošle srede dogovoreno je da se smire tenzije između Beograda i Prištine koje su eskalirale nakon pokušaja da iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, 14. januara, stigne voz na kojem je na 21. jeziku, uključujući i albanski, bilo ispisano "Kosovo je srbsko", a koji je srpski premijer zaustavio u Raški, nakon dolaska specijalne kosovske jedinice ROSU na Sever Kosova, u pokušaju da spreči ulazak voza na Kosovo.

Mogerini je u ranijem pozivu za večerašnji sastanak podsetila upravo na potrebu za smirivanjem tenzija. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.