Pred protest: strožije kontrole na kosovsko-makedonskom graničnom prelazu

Tekst je izvorno objavljen na albanskom. Izvinjavamo se zbog mogućih grešaka u prevodu.
 
Mnogi kosovski Albanci koji su krenuli na granični prelaz kod Blaca, suočavaju se sa detaljnom proverom od strane makedonskih vlasti.
 
Neki od njih su se za portal “Almakos” žalili da su čak primorani da se sa granice vrate, jer im nije dozvoljeno da pređu granicu. Oni su izrazili iznenađenje da od makedonske strane nisu dobili nikakvo konkretno objašnjenje zašto im je odbijen ulazak u Makedoniju .
 
Dan pred protest koji se očekuje da se održi u Skoplju, ove kontrole su detajnije i strožije nego tokom nedelje.
 
"Morao sam da se vratim, iako sam imao sve važeće dokumente. Ja imam porodicu u Skoplju, ali mi nije jasno zašto mi Makedonci nisu dozvolili da pređem granicu. Nisu dali nikakvo konkretno objašnjenje," rekao je Gzim, kosovski Albanac, koji je imao to iskustvo na graničnom prelazu Blace .
 
A pre dosta vremena, mediji su javili i da nekim pevačima sa Kosova nije dozvoljen ulazak u Makedoniju, uz obrazloženje da su oni podržali proteste.
 
Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska nije niti potvrdila, niti demantovala ovu informaciju.
 
“Treba u potpunosti sagledati kakvu dokumentaciju poseduju te osobe, da ne spekulišemo. Zato se vrši zaustavljanje. U poslednjih sedam dana bilo je mnogo slika i poziva preko Fejsbuka. MUP prati ove događaje i identifikuje osobe koje deluju u suprotnosti sa zakonom i na taj način svi oni koji budu  identifikovani će imati jednak tretman pred zakonom. Policija neće dozvoliti grupu ljudi da podstiču nasilje i narušavaju red i mir,” ekla je Jankulovska za medije.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.