Pre 25 godina oteta novinarska ekipa Radio Prištine; UNS, DNKiM i Kancelarija pozvali na otkrivanje počinioca

FOTO: Radio Kim

Danas se navršava 25 godina od nekažnjene otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Velike Hoče, u opštini Orahovac.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom „OVК“.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Kao i prethodnih, i ove godine su Udruženje novinara Srbije (UNS) i njihov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM), obeležili godišnjicu nedaleko od Orahovca.

Kako prenosi RTV Kim, i ove godine su se, zajedno sa novinarima, okupili članovi njihovih porodica na mestu njihovog nestanka.

„Ja bih htela da se zahvalim ovim ljudima što nisu dozvolili da ovo padne u zaborav i imam utisak da jedino to i možemo – da ih branimo od zaborava. Nemoćni smo, valjda će neko da nam se smiluje i da reši da nam ovu agoniju konačno prekine “, kazala je Snežana Perenić, supruga Ranka Perenića.

„Dvadest i pet godina se nadamo da ćemo nešto saznati, nadamo se u Boga da su čuda moguća“, kazao je Predrag Slavuj, nećak Đure Slavuja.

Okupljenima se obratio i predsednik UNS-a, Živojin Rakočević, podsetivši da je tokom i nakon sukoba nestalo ili ubijeno 17 novinara – sedmoro Srba, isto toliko Albanaca i troje stranaca.

Predsednica DNKiM, Ivana Vanovac, navela je da međunarodna zajednica „nije uradila ništa da se pronađu odgovorni za nestanak Perenića i Slavuja“.

Na isti problem ukazala je i novinarka Jelena Perović.

„Nestanak novinara, napad na novinare nisu samo pitanje za porodice i nas kolega, to su napadi na demokratiju, ubistvo demokratije i svih civilizacijskih vrednosti”, kazala je ona, prenosi Radio Kim.

Okupljenima se obratio i šef misije OEBS-a u Prištini, Majkl Devenport, podsetivši da su ovi novinari nestali dok su bili na zadatku.

“Mi danas se okupljamo da podsetimo na njihov rad i takođe na njihovu hrabrost, a da bi podsetili na opasnost sa kojom se novinari suočavaju kad izveštavaju naročito tokom sukoba. Želimo da istaknemo da je sećanje na nestale novinare deo kontinuiranih napora OEBS-a da uključi porodice žrtava, da podstaknemo važnost javnog diskursa na ovu temu i da podignimo svest javnosti, svest institucija sa druge strane, institucija odgovorne za vladavinu prava i važnosti okončanja nekažnjivanja. Okončavanje nekažnavanja takvih krivičnih dela zahteva efikasne i nepristrasne istrage kako bi se svi odgovorni izveli pred lice pravde“, kazao je Devenport, prenosi Radio Kim.

Kancelarija za KiM: Porodice, kolege i cela javnost 25 godina čekaju na istinu

Na godišnjicu je danas podsetila i Kancelarija za KiM, naglasivši da njihovi otmičari do danas nisu identifikovani i kažnjeni.

„Porodice otetih novinara, kolege i cela javnost, dvadeset i pet godina čekaju na istinu i pravdu, što predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u pokrajini“, naveli su.

Iz ove institucije istakli su da su ova dva novinara oteti zato što su radili svoj posao, „ali pre svega zato što su Srbi“, podsetivši da je spomen-obeležje na mestu gde su ovi novinari poslednji put viđeni – do sada rušeno osam puta.

Podsetili su i na ostale otmice i ubistva i novinara na Kosovu koji takođe nisu rasvetljeni.

„Današnji dan je prilika da podsetimo da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini“ naveli su.

Iz Kancelarije za KiM su pozvali međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu, te da pronađu i procesuiraju počinice ovog zločina.

Istovremeno, naglasili su da se novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu i danas suočavaju sa brojnim problemima u radu – „pretnjama i opstrukcijama vlasti iz Prištine“.

„Očekujemo da međunarodne institucije na KiM, shodno svom mandatu, pruže zaštitu novinarima i obezbede im bezbednost i civilizovane uslove za rad. Kancelarija za Kosovo i Metohiju će nastaviti da u kontaktu sa svim centrima uticaja na Kosovu i Metohiji traži rasvetljavanje ovog i svih ostalih zločina i ukazuje na težak položaj srpskog naroda u pokrajini“, poručili su iz Kancelarije za KiM.

Na Kosovu je od 1998. do 2005. godine ubijeno je i nestalo 17 novinara i medijskih radnika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.