Praznična atmosfera: Novogodišnji vašar u Kosovskoj Mitrovici

Novu godinu dočekujemo za nešto više od nedelju dana, u Kosovskoj Mitrovici već je praznična atmosfera. Na popularnom mitrovičkom šetalištu, duž ulice Kralja Petra I postavljeni su prodajni štandovi, u okviru dvodnevnog Novogodišnjeg vašara koji je danas otvoren. Ukrasi, dekupaž, cveće, domaće rukotvorine, knjige, umetnička dela, razne đakonije, mesne prerađevine, rakija – sve ovo Mitrovčani će moći da pogledaju i eventualno kupe večeras do 21 čas, odnosno sutra do 14 časova, do kada će biti postavljeni štandovi.

Na jednom od prvih, izloženi su umetnički radovi – skulpture i fotografije – dela studenata Fakulteta umetnosti u Zvečanu.

Želeli smo da pružimo građanima da vide šta sve studenti na našem fakultetu rade, kaže za KoSSev prodekanica za likovni odsek ovog fakulteta, Ester Milentijević:

"Mi svake nedelje, ili svake druge, organizujemo izložbe, ali ljudi nisu informisani o tome ili jednostavno nemaju priliku da dođu. Tako da smo danas, na poziv gospodina Rakića, izložili deo radova – da uputimo građane Mitrovice i ovog regiona da mi na fakultetu stvaramo itekako lepe stvari."

Nedaleko od izloženih umetničkih radova – još jedna 'umetnost' koju stvara priroda – šarenoliko cveće, među kojima dominira pustinjska biljka – kaktus. Upravo po ovoj biljci nosi naziv cvećara čija je vlasnica takođe imala svoj štand. 

"Postojimo već više od mesec i po dana i nalazimo se u ulici Sutjeska. Imamo rezano, saksijsko, veštačko cveće… Kaktusi su naš zaštitni znak, zato što se poslednjih 30 godina bavimo uzgojem kaktusa i imamo veliki zbor. Dođite i posetite nas!" – kaže u razgovoru za naš portal vlasnica cvećare, Aida Redžepagić.

Među izlagačima proizvoda našao se i Dejan Mihajlović iz Svinjara koji živi u Zvečanu. 

"Ovde možete videti med koji se vadi jednom godišnje, sredinom jula. Nešto je sa livada iz okoline Zvečana, a nešto sa obronaka Mokre Gore. Zatim propolis kapi, koje takođe pravim sam. One su dobre za imunitet, prehlade, grip," govori o svojim proizvodima.

"Tu je i propolis u spreju koji je dobar za rane, a uspešno leči i akne. Možete videti i pčelinji vosak, koji ljudi, mahom, za meleme uzimaju, kao i domaću rakiju," dodaje.

Jedan od njegovih proizvoda – medovaču danas je kupio i, kako nam kazao, gradonačelnik Severne Mitrovice.

Cena meda ovog domaćina je 10 evra, dok propolis prodaje za 150 dina. U kvalitet meda uverila se i ekipa KoSSeva, koja ga je na insistiranje ovog ljubaznog gospodina i probala.

A za oko najprimamljiviji uvek su radovi rađeni dekupaž tehnikom. Njih je izložila naša sugrađanka Tatjana Ivaz. 

"Radovi su urađeni tehnikama – salveta na drvetu i salveta na staklu," objašnjava naša sugrađanka na čijem se štandu mogu videti ukrasne kutije, poslužavnici, svećnjaci, ukrasni venčići. Cena njenih proizvoda, kako kaže, kreće se od 400 do otprilike hiljadu dinara.

Uz prodajne štandove, za posetioce Novogodišnjeg vašara organizovan je i muzički program. Članovi horova i mitrovičke rok grupe smenjivaće se do 21 čas na postavljenoj bini. Najmlađe Mitrovčane, koje minus nije omeo da posete vašar, animiraju klovn i Deda Mraz.  

Novogodišnji vašar organizuju opština Severna Mitrovica i Regionalna agencija za razvoj – Sever, uz podršku Kancelarije Evropske unije u Prištini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.