Potvrđeno: Za predsednika Kosova u petak

18:00 – Potvrđeno: Za predsednika Kosova u petak 

"Predsednik skupštine, Kadri Veselji, saopštio je da će se u petak u 11 časova održati sednica na kojoj će se glasati za predsednika," navodi Koha

On je dodao da su kandidati Hašim Tači i Rafet Rama.

17:30 – Uhapšena poslanica Samoopredeljenja

Poslanica Samoopredeljenja Aida Derguti je uhapšena nakon što je bacila suzavac na sednici predsedništva kosovske skupštine, prenose kosovski mediji. 

Sednica je, u međuvremenu, nastavljena. 

17:10 – Priština: Suzavac na sednici predsedništva skupštine 

Nakon što je sednica kosovske skupštine od 19. februara nastavljena danas u 14 časova, a zatim predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, zakazao sednicu predsedništva kako bi odredio datum glasanja za novog kosovskog predsednika, poslanici opozicije koji su prisustvovali sastanku – bacili su suzavac, prenose kosovski mediji. 

Za sada nije poznato ko je bacio suzavac. 

11.40 – Danas nastavak sednice kosovske skupštine; demonstranti u šatorima do 7. marta

Kosovska skupština održaće danas nastavak sednice koja je započeta 19. februara, te prekinuta usled ponovne upotrebe suzavca poslanika opozicije. Iako je ranije najavljeno da će pristalice opozicije – Pokreta Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, koje su od juče u šatorima pred zgradom Vlade Kosova, protestovati do sutra, oni navode da će pred zgradom vlade ostati do 7. marta – kada bi trebalo da se glasa za novog kosovskog predsednika. 

Predsedništvo Skupštine Kosova planira da na današnjoj sednici, koja je najavljena za 14 časova, raspravlja o više tačaka, a kako je najavio lider Samoopredeljenja, Visar Imeri, poslanici koji su udaljeni sa prethodne sednice pokušaće da prisustvuju današnjoj. 

Grafiti u Prištini protiv opozicionih lidera

U međuvremenu su se u Prištini pojavili grafiti protiv kosovske opozicije. Navodno su "razočarani građani Kosova" ovom akcijom hteli da "pokažu pravo lice opozicionih lidera koji uništavaju sve", "blokiraju svakog dana proslave i trgove samo zato što se čovek kao što je Hašim Tači kandidovao za predsednika". 

"Sutra ćemo da pokušamo da odemo na sednicu. Dvadeset i troje, ili dvadeset i četvoro poslanika je udaljeno sa sednice Skupštine. Kada smo odvučeni, onda nas je sprečila Kosovska policija (da prisustvuju sednici), ili ljudi koji su nam govorili da su pripadnici Kosovske policije," rekao je juče Imeri, a preneli kosovski mediji. 

A pristalice kosovske opozicije koje su juče od 14 časova počele protest u šatorima, provele su i noć na trgu ispred zgrade vlade. 

Kako prenose kosovski medijina ulicama Prištine noć je provelo preko hiljadu demonstranata, a broj demonstranata potvrdio je i aktivista Samoopredeljenja – Valjdrin Ahmeti, navodeći da su građani odgovorili na poziv ovog pokreta i doneli hranu i ćebad. 

Iako je prvobitni plan pristalica opozicije bio da protestuju do četvrtka, oni najavljuju da će protestovati do 7. marta – kada je najavljeno da će se glasati za novog kosovskog predsednika. 

Među demonstrantima su noćas bili i Aljbin Kurti i Visar Imeri. 

Kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkotuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, što je bio slučaj i na poslednjoj sednici, 19. februara, kada je suzavac bačen tri puta, udaljeno preko 20 opozicionih poslanika, te privedeno 9. Opozicija protestuje protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom, glasanja za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova, istovremeno tražeći vanredne izbore. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.