Potvrđeno 10 slučajeva majmunskih boginja u Srbiji

FOTO: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Do 26. jula u Srbiji je registrovano deset potvrđenih slučajeva majmunskih boginja, osam na teritoriji Beograda i dva na teritoriji Vojvodine. Svi slučajevi su registrovani među osobama muškog pola uzrasta 27 do 44 godine, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema klasifikaciji zemalja, usvojenoj na sastanku Odbora, Srbija pripada Grupi 2.

Do sada je u 75 zemalja prijavljeno 16.000 slučajeva obolevanja od majmunskih boginja sa pet smrtnih ishoda. U Republici Srbiji je do 26. jula 2022. godine registrovano deset potvrđenih slučajeva majmunskih boginja.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhan Gebrejesus, na 2. sastanku Odbora za vanredne situacije Međunarodnog zdravstvenog pravilnika (IHR Emergency Committee) , održanom 21.7.2022. godine, odredio je majmunske boginje za javnozdravstvenu vanrednu situaciju od međunarodnog značaja (Public Health Emergency of International Concern – PHEIC), uzimajući u obzir stavove članova i savetnika Odbora, kao i druge faktore u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom, iako nije postignut konsenzus po ovom pitanju među članovima Odbora.

Generalni direktor SZO je dao niz preporuka za četiri grupe zemalja:

– Grupa 1: Zemlje koje nisu prijavile slučaj majmunskih boginja među ljudima ili nisu prijavile slučaj duže od 21 dan.

– Grupa 2: Zemlje koje su u skorije vreme registrovale importovane slučajeve majmunskih boginja i/ili u kojima se registruje prenos virusa majmunskih boginja sa čoveka na čoveka, uključujući ključne populacione grupe ili zajednice sa povećanim rizikom od izloženosti.

– Grupa 3: Zemlje sa poznatim ili sumnjivim prenosom majmunskih boginja sa životinja na ljude, uključujući zemlje gde je prenos registrovan sada ili u prošlosti, kao i one gde je prisustvo virusa majmunskih boginja utvrđeno kod životinja i zemlje u kojima postoji sumnja na zaražavanje životinja uključujući i novozahvaćene zemlje.

– Grupa 4: Zemlje sa proizvodnim kapacitetima za dijagnostiku, vakcine i terapiju.

„Pomenuto je da je u ovom trenutku ovo epidemija koja je koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, posebno onima sa više seksualnih partnera. To znači da je ovo epidemija koja se može zaustaviti adekvatnim strategijama u ključnim populacionim grupama“, navode iz Instituta Batut.

DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.