Potpisani dokumenti, četiri ukrajinska regiona pripojena Rusiji

Rusija
Foto FoNet/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sporazume o ujedinjenju Donjecke Narodne Republike, Luganske narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti s Rusijom. Pored Putina, dokument o ujedinjenju su potpisali lideri DNR i LNR Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki i šef administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo, prenosi N1.

Putin je rekao da kijevske vlasti moraju s poštovanjem da posmatraju izraz slobodne volje građana, koji su na referendumu odlučili da se pripoje Rusiji.

„To je volja miliona ljudi i njihovo pravo fiksirano Poveljom Ujedinjenih nacija“, naglasio je.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas će održati hitan sastanak s najvišim zvaničnicima na kojem će se doneti „bitne odluke“.

Vladimir Putin je u četvrtak uveče potpisao ukaz o priznanju Hersona i Zaporožja kao nezavisnih država, što je preduslov da regioni podnesu zahtev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Lugansk i Donjeck Putin je već priznao kao nezavisne države u februaru u vreme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu. U regijama Lugansk, Donjeck, Zaporožja i Herson prošle nedelje održani su referendumi za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 posto podrške otcepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Područja na istoku i jugu Ukrajine okupirana su ubrzo nakon početka invazije ruskih snaga u februaru. Njihovo uključivanje u rusku teritoriju označava dramatičnu eskalaciju u Putinovom sedmomesečnom ratu.

Kritike i osude Zapada na račun Rusije ređale su se i u toku današnjeg dana.

Bilo je i reakcija iz regiona.

Crnogorski predsednik, Milo Đukanović je još jutros izjavio da osuđuje bilo koji pokušaj prisvajanja delova teritorije ukrajinske države. Sličnu poruku je potom poslao i premijer ove zemlje u tehničkom mandatu, Dritan Abazović.

Oglasila se i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je kazala da „Putinovo ilegalno otimanje teritorije Ukrajine na osnovu lažnih ‘referenduma’ i upotrebe sile predstavlja potpuno kršenje međunarodnog prava.

Poručuje da Rusija i njeni „proksiji“ – kako su prištinski zvaničnici neretko u prošlosti nazivali Srbiju, predstavljaju „najveću pretnju miru“, te da „moraju da budu zaustavljeni i dalje sankcionisani“.

„Kosovo i demokratski savezi će uvek biti uz Ukrajinu“, naznačila je Osmani.

Reakciji Osmani prethodila je odluka kosovske vlade o uvođenju viznog režima za građane Rusije.

Pročitajte još:

Kosovo uvodi vizni režim za ruske državljane

Sa druge strane, srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da podržava referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti u Ukrajini i njihovo pripajanje Rusiji, prenosi N1.

Kazao je i da je razumljivo to što Srbija ne priznaje te referendume, jer bi to, kako je kazao, bilo na korak do priznanja Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.