Potpisan sporazum, albanski ministar odbrane garantuje podršku Kosovu ka NATO-u

Foto: Printscreen/Ekonomia online

Izvor: Ekonomia online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar odbrane Albanije, Niko Peleši (Niko Peleshi), nakon sastanka sa kosovskim kolegom Armendom Mehajem (Armend Mehaj), rekao je da će albanska država kontinuirano podržavati Kosovo u svim procesima, prenosi Ekonomia online.

Kako je rečeno, sporazumom se planiraju 32 aktivnosti. Takođe, ministar Peleši govorio je o NATO vežbi „Defender Europe 2021“ koja je održana u Draču.

“Radujemo se svaki put kada dođemo ovde, a Albanija je i dalje velikodušna prema Kosovu. Članovi smo NATO-a već 12 godina i podržavamo Kosovo na putu ka NATO-u. Kosovo od “uvoznika” mira, postaje njegov izvoznik. Imamo još jednu vest za region, a to je vežba Defender, čiji je deo i Kosovo“.

„To je vežba koja uključuje 28 hiljada američkih vojnika. To je važna poruka za ulogu koju Albanija i Kosovo imaju u regionu. Integracija čitavog Balkana važna je za Albaniju, Kosovo i samu Evropu. Poslednje godine donele su pozitivne pomake u NATO-u i mi ćemo ići napred ka boljoj budućnosti. Danas smo potpisali novi sporazum o odbrani. Imamo plan saradnje za 32 zajedničke aktivnosti“.

Mehaj je rekao da su razgovarali o polju bezbednosti, dodajući da su izazovi slični za obe zemlje. Rekao je da su se dogovorili oko realizacije aktivnosti za akademiju između dve zemlje, prenosi Ekonomia online.

„Bezbednosni izazovi su slični. Stoga danas cenimo bratske odnose s ciljem saradnje u raznim projektima. U ovom sporazumu je realizacija aktivnosti za akademiju između dva ministarstva, za integraciju Kosova u pravcu NATO-a“.

“Takođe tu je i uspostavljanje vojne obuke. Oba ministarstva potvrđuju da smo kao dve države u velikoj meri u službi mira i bezbednosti čak i šire. Takođe imamo pripadnike u inostranstvu koji doprinose globalnoj bezbednosti”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.