Posle titule protektora Nikoliću 2015, kosovskom ministru obrazovanja titula člana Evropske akademije umetnosti

Kosovski ministar obrazovanja, Arsim Bajrami, proglašen je ovog vikenda, na svečanom plenumu Evropske akademije nauke i umetnosti, za člana ove akademije. I predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, pre tačno godinu dana postao je protektor Evropske akademije umetnosti i nauke.

Inauguracija novih članova održana je u Salcburgu 5. marta, a Bajrami je bio i zvanični gost predsednika Evropske akademije, Feliksa Ungera. 

On je, kako je saopšteno iz njegovog ministarstva, sa Ungerom i "ostalim članovima ove akademije" razgovarao o saradnji između kosovske i evropske akademije umenosti. 

Podsetimo, na prošlogodišnjem svečanom plenumu, 7. marta, predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, postao je protektor Evropske akademije umetnosti i nauke.

Titula protektora je počasna, a Nikolić će, zapravo biti pokrovitelj članovima Akademije u Srbiji, kojih ima puno, tada je rečeno Tanjugu u toj instituciji.

Pored Niklića, za protektore akademije proglašeni su, između ostalih, i makedonski predsednik, Đorđe Ivanov, crnogorski premijer Milo Đukanović, nekadašnji hrvatski predsednik, Ivo Josipović, ali i austrijski predsednik Hajnc Fišer, te belgijski kralj Filip. 


Evropsku akademiju nauke i umetnosti osnovali su 1990. godine hirurg Feliks Unger, nekadašnji bečki nadbiskup, kardinal Franc Kunig i politikolog Nikolaus Lobkovic, sa ciljem da se "razgovara o tekućim pitanjima u različitim akademskim oblastima i kulturama, kao i promovisanja transnacionalnog dijaloga za dobrobit onih koji žive i rade u Evropi." 

Akademija ima oko 1.700 članova, od kojih su 32 dobitnici Nobelove nagrade, i finansira se iz javnih sredstava i donacija.

Novi članovi se primaju svake godine na svečanom plenumu.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.