Poplavljene pojedine ulice u Gračanici i Ugljaru

Kiša koja je padala tokom dana izazvala je poplave i izlivanje kanalizacije u pojedinim sredinama na teritoriji opštine Gračanica. Ugroženi su ustanova Đurđevak i domaćinstva u ulici Devet Jugovića u Gračanici, kao stanari u naselju Bergen u Ugljaru.
 
Najveći problem danas je izazvalo izlivanje kanalizacije u predškolskoj ustanovi Đurđevak u Gračanici. Kako je za RTV Kim potvrdio direktor Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković do izlivanja je došlo i zbog nepravilnog povezivanja novih domaćinstava na postojeću kanallizacionu mrežu kod vrtića Đurđevak. Zbog izlivanja kanalizacije i problema koje je ona izazvala sva deca i osoblje Đurđevka danas su pušteni kući.
 
Trajković kaže da je situacija najgora u ulici Devet Jugovića. „Trenutno je najgora situacija u Ulici Devet Jugovića u Gračanici gde je kišni kanal manjeg kapaciteta i ne može da primi veću količinu vode. Pored toga poplavljena su dvorišta i sa jedne i sa druge strane ulice. Iako su ekipe javnih službi ceo dan na terenu oni nisu uspeli da spreče da voda dođe u dvorišta“, kazao je Trajković, ističući da se  voda koja je nadošla usled velikih padavina preliva sa i na glavni put između Lapljeg Sela i Gračanice. 
 
U ulici Cara Nikolaja u Grčanici, jedan od stanara Goran Rakić, samoinicijativno je počeo da čisti kanal kako bi sprečio izlivanje vode u obližnja dvorišta.
 
Nesavesni građani su u ovaj kanal ubacivali smeće, kante, grane orezanih voćnjaka, a društveno odgovorni Rakić sa opremom koju je dobio kao dobrovoljac tokom prošlih poplava u centrlnoj Srbiji, danas čisti zapušeni kanal ispred svoje ulice.
 
Situacija je je kritična u naselju Bergen u Ugljaru, a voda je nadošla i u nekoliko obližnjih dvorišta.
 
 „Javili su nam da je situacija problematična u naselju Bergen  zato što su prilokom izgradnje auto puta svi vodotokovi usmereni ka tom naselju, a kišni kanali koje su prekopavala na zahtev opštine i usmeravali ka reci Prištevki oni ne mogu da prime svu vodu“. 
 
Taj problem, prema rečima Trajkovća treba rešiti na višem nivou sa resornim ministarstvom koje je finansiralo izgradnju auto puta.
 
Voda je nadošla i ispod mosta između Lapljeg Sela i Preoca, pa vozila zaobilaze ovu deonicu puta.
 
Ekipe Javnih službi su obišle i selo Lepina gde je zumus bilo velikih poplava. Za sada je situacija pod kontrolom, kaže Vladica Trajković i dodaje da su ekipe za vanredne situacije na terenu i prate situaciju u kritičnim mestima. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.