Posle MOK-a, Kosovo uskoro i član FIFA-e i UEFA-e?

Nakon što je Izvršni odbor (IO) Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) krajem oktobra Kosovu odobrio provizorno članstvo i istovremeno predložio da se Kosovu odobri punopravno članstvo na sledećoj sednici IO-a u decembru u Monaku, Kosovo je priznala i Međunarodna gimnastička federacija. Kosovo, međutim, ne prestaje sa živim aktivnostima u “sportskoj diplomatiji”. Tako će se kosovski ministar sporta, Memlji Krasnići i predsednik Fudbalskog saveza Kosova (FSK), Fadilj Vokri, sutra sastati sa predsednikom FIFA-e, Sepom Blaterom, kako bi raspravljali o članstvu Kosova u najvećim međunarodnim fudbalskim organizacijama – FIFA-i i UEFA-i. Krasnići i Vokri očekuju pozitivan odgovor od FIFA-e, jer će ovog puta prijava Kosova sadržati i prijavu koju je Kosovo pripremilo još pre 20 godina, kada je albanski Fudbalski savez Kosova 1993. godine planirao da aplicira za članstvo u Evropski sportski savez, dok će se istovremeno pozvati na slučaj Gibraltara.

Povezani članci: 
 
 
 

Nakon sastanka predstavnika Kosova sa Sepom Blaterom, FSK očekuje da uz pomoć kosovskog ministarstva za sport ponovo aplicira za prijem u ove dve najveće i najznačajnije međunarodne fudbalske organizacije, preneo je kosovski list "Express".

Ali za razliku od prošlog puta, ovog puta će Kosovo uz aplikaciju podneti i svoj “fudbalski dosije” koji će sadržati i prvu aplikaciju Fudbalskog saveza Kosova od pre 20 godina, kada je tadašnji sekretar ovog saveza, Sejdi Mrkoja, 1993. godine, podneo zahtev za prijem Kosova u Evropsku federaciju sporta.

Uprkos tome što Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, a što je uslov za prijem u FIFA-u i UEFA-u, razlozi za nadu Kosova da će se doći do članstva u ova dva sportska saveza jeste činjenica da će se Kosovo upravo pozvati na svoju aplikaciju iz 1993. godine, kao i na slučaj Gibraltara, koji je podneo zahtev za članstvo u UEFA 1999. godine, a godinama pre nego što je UEFA usvojila pravilo da se članstvo strogo ograničava samo za suverene države koje su priznale i Ujedinjene nacije, što je i Gibraltar i iskoristio u procesu koji je pokrenuo na Arbitražnom sudu sporta, kao razlog da bude primljen u UEFA-a. Arbitražni sud je presudio u korist Gibraltara, jer se pravilo o punopravnom članstvu ne može sprovoditi retroaktivno.

Kosovo priznalo i Međunarodna gimnastička federacija

Sedam dana nakon što je Kosovu odobreno provizorno članstvo u MOK-u, Kosovo je priznalo još jedna međunarodna sportska organizacija – Međunarodna gimnastička federacija. Tako je ovom odlukom, 12 od 28 međunarodnih federacija koje regulišu sportove i koje prave program za Letnje olimpijske – priznalo Kosovo.

“Na 80. kongresu Međunarodne gimnastičke federacije (FIG), sazvanom u glavnom gradu Uzbekistana – Taškenu, od 29. do 30. oktobra, donešena je odluka o prijemu deset novih nacionalnih federacija kao povezanih, ili pridruženih članova. Veće FIG-a je privremeno priznao ove kandidate, ali je zakonski propisano da ovu odluku potvrdi Generalna skupština. Kandidati dolaze iz Avganistana, Bosne i Hercegovine, Centralnoafričke Republike, Kajmanskih ostrva, Mauricijusa, Nikaragve, Sudana, Ugande, Zambije i Kosova, od kojih su svi nedavno dobili privremeno priznanje Međunarodnog olimpijskog komiteta,” saopšteno je 29. oktobra iz FIG-a. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.