EP: EULEX staviti pod nadzor i preispitati njegovo celokupno delovanje?

Dok bivša tužiteljka EULEX-a, Marija Bamieh, optužuje zvaničnike EULEX-a da se "druže sa kosovskim mafijašima i političarima," briselski portal "EUobserver" danas piše da bi Evropski parlament (EP) mogao da pokrene zvaničnu istragu o delovanju misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), te da je moguće da ova Misija bude stavljena pod nadzor, ali i da postoji mogućnost za preispitivanje njenog celokupnog delovanja i ustrojstva. Sa druge strane, nakon Ulrike Lunaček i Doris Pak, još jedan uticajan poslanik Evropskog parlamenta, Eduard Kukan, zatražio je da nezavisno telo ispita navode o korupciji u EULEX-u.
 
Bamieh: Pod istragom sam umesto EULEX-a; čelnici ove misije se druže sa kosovskim mafijašima i političarima
 
Suspendovana tužiteljka Marija Bamieh za Dnevni avaz kaže da je ona pod istragom umesto EULEX-a, kao i da je istraga protiv nje pokrenuta nakon što je pokušala da unutar institucija EULEX-a "ispravi greške u toj misiji".
 
"Javno sam progovorila tek kad sam iscrpela sve opcije," dodala je Bamieh.
 
Ona je istakla i da je razočarana time što je pod istragom, umesto da se istražuju njeni navodi, ali i dodala da se zvaničnici EULEX-a druže sa kosovskim mafijašima i moćnim političarima, s kojima i večeraju zajedno. 
 
Bamieh tvrdi da to čini i šef Specijalnog odeljenja EULEX-a, Džonatan Ratel, koji "nije bio zainteresovan za istrage o finansijskom kriminalu" i koji je "potpuno uništio tu istražnu jedinicu u EULEX-u". 
 
"Od kada je mene suspendovao, više se niko ne bavi finansijskim kriminalnom u EULEX-u," dodala je Marija Bamieh. 
 
Ona takođe tvrdi da je ukazivala na, kako kaže, brojne neregularnosti u radu EULEX-a, da je dobila i "neke presretnute razgovore koje su potvrđivale njene sumnje," te da je šef pravnog odeljenja trebalo da istraži aktivnosti tužiteljke Jaroslave Novotne i sudije Frančeska Florija, ali i da se to nikada nije dogodilo.
 
Bamieh je rekla i da ima dokaze da su kriminalci u slučaju bacanja bombe na kafanu "Klinton" davali novac sudiji Floriju da ih oslobodi, ali da "ni to EULEX nije hteo da istraži", dodavši da su poverljivi izveštaji išli u ruke sudiji Floriju, "ali i nekim kriminalcima kada su se vodile istrage protiv njih".

Zvaničnik Evropske unije zadužen za balkanska pitanja u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), Fernando Đentilini i vođa misije rešavanja civilnih kriza u toj Službi, Kenet Din, juče su se sastali sa poslanicima Evropskog parlamenta kako bi govorili o optužbama za korupciju u EULEX-u. Međutim, na ovom sastanku koji je bio zatvoren za medije, uz obrazloženje da je "interna istraga u EULEX-u u toku",  Đentilini i Din su odbili da poslanicima EP-a prenesu saznanja o optužbama za korupciju sudija i tužilaca EULEX-a. Štaviše, Đentilini i Din poslanicima u pododboru nisu rekli "ništa više od onoga što su oni već saznali iz medija", navodi EUobserver dodajući da je upravo zato predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP-a, Elmar Brok, stavio do znanja da postoji mogućnost da se u samom parlamentu EU pokrene zvanična istraga o delovanju EULEX-a. 

 
Činjenica da Đentilini i Din nisu hteli poslanike Pododbora za bezbednost i odbranu EP-a da informišu o dešavanjima u EULEX-u, kod poslanika je izazvalo veliko nezadovoljstvo, a prema rečima neimenovanog izvora ovog portala, inače poslanika EP-a, Parlament EU bi mogao da pokrene postupak za stavljanje pod nadzor i preispitivanje celokupnog delovanja i ustrojstva EULEX-a. 
 
Kukan: Navodi o korupciji u EULEX-u "potresli kredibilitet" ove misije; potrebno je da navode o korupciji temeljno ispitaju nezavisni istražitelji 
 
Nakon što je nekoliko poslanika EP-a, uključujući Ulrike Lunaček i Doris Pak, prošle nedelje zatražilo da se formira nezavisno istražno telo koje bi ispitalo optužbe koje je iznela tužiteljka EULEX-a, Marija Bamieh, juče se oglasio i uticajan predstavnik EP-a, Eduard Kukan, koji je u svom saopštenju za medije naglasio da su navodi o korupciji u EULEX-u "potresli kredibilitet" ove misije, te da te navode moraju "temeljno ispitati nezavisni istražitelji": 
 
"Navodi o korupciji zvaničnika EULEX-a moraju da se shvate vrlo ozbiljno. Bilo kakvi navodi moraju temeljno ispitati nezavisni istražutelji, uz poštovanje procedura i pretpostavke o nevinosti. Ipak, ja sam zabrinut da su ove optužbe već potresle kredibilitet Misije vladavine prava na Kosovu," naveo je Kukan.


OLAF će istraživati navode o korupciji u EULEX-u?

Visoka predstavnica Evropske unije, Federika Mogerini, razmatra mogućnost da evropska Kancelarija za suzbijanje korupcije – OLAF, koja je nezavisno telo, ali formalno u sastavu Komisije, istraži optužbe za korupciju u EULEX-u, saopštila je danas njena portparolka Maja Kocijančič.
 
”Visoka predstavnica veoma pažljivo prati dešavanja u vezi sa EULEX-om i razmišlja o svim opcijama," rekla je Kocijančič novinarima u Briselu, odgovarajući na pitanje o zahtevu grupe poslanika Evropskog parlamenta da OLAF preuzme istragu. 
 
Kocijančič je, međutim, dodala i da još uvek nije sigurno ko će voditi istragu, istovremeno istakavši da će istraga sigurno biti urađena na transparentan način:
 

”U svakom slučaju vodićemo računa da sve bude urađeno maksimalno transparentno, jer je svima u interesu da se sve rasvetli."

Ukoliko bi OLAF sproveo istragu u vezi sa navodnom korupcijom u EULEX-u, to bi predstavljalo odstupanje od dosadašnjeg stava Evropske komisije da sve optužbe mogu da istraže organi unutrašnje kontrole EULEX-a i Komisije i da ne postoji potreba da istragu sprovede bilo ko drugi.


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.