Poruka iz Visokih Dečana: Raseljeni sa KiM-a sledeći Božić da proslave u svojim domovima

Na najradosniji srpski praznik – Božić, u manastiru "Visoki Dečani", Svetu arhijerejsku liturgiju služio je iguman manastira – arhimandrid Sava Janjić, uz sasluženje monaštva i sveštenstva. Božićnoj liturgiji sa više desetina vernika prisustvovao je kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, i direktor Kancelarije za KiM srpske vlade, Marko Đurić.

Sava Janjić je, nakon liturgije, uz čestitku "Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi", rekao da se danas proslavlja veliki praznik, praznik mira, praznik koji treba da pravoslavne hrišćane učvrsti u ljubavi, solidarnosti, zajednici i saosećanju prema drugima.

Čestitajući Božić, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, istakao je da se u Visokim Dečanima nalazi "recept za nacionalnu i duhovnu obnovu".

Božić je vreme da se podsetimo našeg naroda na KiM i da pozovemo sve one ljude koji nisu imali priliku da dođu, a takvih je mnogo, da posete svetinje na Kosovu, rekao je Đurić.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, izrazio je želju da svi oni koji su se sa Kosova raselili, sledeći Božić proslave na svojim ognjištima i u svojim domovima, pozivajući komšije – Albance, da u tome pomognu.

"I danas želimo da pošaljemo poruku mira, poruku suživota, jer smatram da možemo zajedno da živimo na ovim prostorima, da u miru zajedno izgradimo bolju budućnost koja treba da bude drugačija od one koja nam je ne tako davna prošlost bila. Još jednom svima srećan Božić, da ovaj praznik proslavimo u miru i da sledeći Božić dočekamo, kao što sam već rekao u većem broju, tu pre svega mislim na one koje su se raselili“, rekao je Jevtić.

Sa Đurićem i Jevtićem u manastiru je boravilo i više njihovih saradnika. Tradicionalno, već 17. godinu, liturgijama prisustvuju i vojnici i oficiri KFOR-a, a ovoga puta bili su i komandanti slovenačkog i italijanskog kontigenta na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.