Porodice ubijenih u ‘Ribnikaru’ medijima: Promenite način izveštavanja

FOTO: N1

Roditelji i najbliži članovi porodica ubijenih u beogradskoj Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, pozvali su juče u otvorenom pismu glavne i odgovorne urednike televizija i drugih elektronskih i štampanih medija da promene način na koji informišu javnost o masovnom ubistvu koje je 3. maja počinio učenik te škole K. K. ubivši deset učenika i radnika obezbeđenja.

„Svakodnevnim objavljivanjem ‘senzacija’ ili ‘ekskluzivnih saznanja’ (koji su najčešće puni neistina ili poluistina), propraćenih fotografijama maloletnog ubice, kao i sažaljivim objavama i nastupima pojedinih medijskih radnika, političara i drugih učesnika u javnom životu postiže se samo to da nas iznova traumatizujete“, pišu oni.

Mediji dalje poručuju da time „u društvu hranite i gajite kult nasilja i zla. Kako se ovakva tragedija nikada više ne bi ponovila, deca i njihov čuvar – žrtve su ti koje treba da pamti svaki građanin, a ne ubicu koji je njihove živote ugasio“, navodi se u pismu koje je objavljeno na Javniservis.net, prenosi Beta.

U otvorenom pismu se urednici medija pozivaju da prestanu da objavljuju tekstove i priloge o ubici i njegovoj porodici „i izjave čija je svrha bilo kakav oblik relativizacije ili veličanja njegovog zločina“.

„Treće, prestanite da objavljujete bilo kakve fotografije maloletnog ubice i učinite sve što je u vašoj moći da fotografije koje su trenutno dostupne na internet stranicama medijskih kuća u kojima obavljate ključne funkcije budu izbrisane. Takođe zahtevamo da se u bilo kom tekstu ili prilogu o žrtvama ne objavljuju fotografije počinioca zločina ili njegove porodice“, naveli su.

Urednici i mediji su pozvani da i kroz prizmu tekstova o deci koja su stradala u Ribnikaru, pišu uz uverenje „da počinilac zločina i njegova porodica ne smeju dobiti niti jedno slovo podrške u javnim glasilima“.

„Snažno verujemo da su građani Srbije na strani dobra, a protiv zla, da ih zanimaju priče iz života ubijene dece, njihove dobre duše, vrednosti i talenti koje su razvijali; njihovog čuvara Dragana, koji je činio da se svako dete oseća posebno, njemu omiljeno i važno“, navode porodice.

„Osećamo potrebu i odgovornost da vam prenesemo, kako se mi, roditelji čija su deca ubijena, osećamo svakoga dana, prolazeći pored kioska sa vašim novinama, prateći televizijske programe i društvene mreže. To je nanošenje svakoga dana, svakoga sata, svakoga trena, iznova neopisivog bola“, navodi se u pismu.

Pismo su potpisale porodice Anđelković, Asović, Aćimović, Božović, Vlahović, Dukić, Kobiljski, Martinović, Negić i Čikić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.