Popis stanovništva na Kosovu – 2021. godine

Enver Hodžaj na sastanku sa delegacijom EUROSTAT-a
Foto: Fejsbuk nalog Enver Hodžaj

Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj) potpisao je u sredu memorandum o saradnji između Vlade Kosova i kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. Očekuje se da će popis stanovništva na Kosovu početi 2021. godine, a sprovodiće ga Agencija za statistiku Kosova. Poslednji popis na Kosovu sproveden je 2011. godine. Srbi sa Severa i drugih delova južno od Ibra su bojkotovali ovaj popis, a tada je registrovano 1.739.825 stanovnika – 92.93% Albanaca i 1.47% Srba. 

I popis uz pomoć donatorskih sredstava

„Fondom će se upravljati kao programom, ili fondom sa više partnera, kojem će se pored Vlade Kosova pridružiti i drugi potencijalni međunarodni partneri i donatori, kao što su: Kancelarija EU, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, vlada Nemačke, vlada Švedske – SIDA, vlada Norveške, Luksemburga, Danske, kao i predstavnici drugih vlada i drugih donatora na Kosovu“, rekao je zamenik kosovskog premijera Hodžaj.

Juče je ambasador Švajcarske u Prištini tokom ceremonije otvaranja projekta na vodovodnoj mreži u Srbici koji je finansirala ova zemlja kritikovao kosovske vlasti navodeći da s jedne strane finansiraju penzione šeme za „lažne veterane“, dok sa druge strane, vlade stranih država  finansiraju projekte od suštinske važnosti za građane.

Prema potpisanom memorandumu, Agencija za statistiku Kosova sprovodiće projekat popisa stanovništva u bliskoj saradnji sa UNOPS-om, koji će upravljati fondom kreiranim za pokrivanje troškova projektnih aktivnosti.

Vlada Kosova finansiraće 40 odsto projekta dok će preostalih 60 odsto finansirati međunarodni partneri i donatori.

Poslednji popis na Kosovu sproveden je 2011. Srbi sa Severa i drugih delova južno od Ibra su bojkotovali ovaj popis, a tada je registrovano 1.739.825 stanovnika – 92.93% Albanaca i 1.47% Srba.

Pokušaj sprovođenja popisa na Severu propao 2016.

U kosovskoj skupštini maja 2016. godine predloženo je usvajanje Zakona za sprovođenje popisa na Severu. Iako su srpski predstavnici u kosovskim institucijama prvobitno zahtevali popis, kako bi, između ostalog, opštine na Severu dobile veće, odnosno kako su navodili – realne budžete, u skladu sa realnim brojem stanovnika, kasnije su naveli da je, usled nepostojećih političkih, bezbednosnih i socijalnih uslova, popis stanovništva na Severu nemoguće sprovesti. Predlog ovog zakona 2016. godine nije usvojen.

Hodžaj se danas sastao i sa generalnim direktorom za saradnju i statističku koordinaciju EUROSTAT-a, Eduardom Baredom Kapelotom (Eduardo Barredo Capelot). Diskutovali su o pripremama za sprovođenje idućeg popisa 2021. godine, pri čemu je Hodžaj naglasio da je usvajanje Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u daljem postupku, saopšteno je iz kosovske vlade.

Poslednji popis koji je sproveden na Kosovu od strane srpskih vlasti, bio je onaj iz 1991. godine, koji su Albanci tada masovno bojkotovali, kada je „izvršena procena“ o broju stanovnika albanske nacionalnosti, prema kojoj je na Kosovu registrovano 1.956.196. stanovnika – 81.59% Albanaca i 9.93% Srba.

Preovlađujući stav ispitanika u elektronskoj anketi koju je KoSSev tada sproveo bio je da stanovnici sa Severa Kosova neće učestvovati na popisu stanovništva ukoliko ga kosovske institucije budu organizovale. Takođe su izrazili sumnju da će se popis sprovesti do kraja 2016. godine ali stav da ne treba da se održi. 

Sveobuhvatni popis stanovništva na Kosovu izvršen je 1981. godine i tada je na Kosovu registrovano 1.584.440 stanovnika – 77,42% Albanca i 13.22% Srba.

Povezani članci:

Vlada Kosova: U toku priprema popisa za Sever Kosova

Skupština Kosova sledeće nedelje o popisu stanovništva na Severu

Šta mislite o najavljenom popisu na Severu Kosova i Metohije?

Nema popisa na Severu u 2016. godini?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.