Ponovo uhapšeni Kurti i Kadaj-Bujupi 

20:00 – Ponovo uhapšeni Kurti i Kadaj-Bujupi 

Nakon što su sinoć prekršili meru kućnog pritvora, poslanici Samoopredeljenja – Aljbin Kurti i Donika Kadaj-Bujupi – ponovo su uhapšeni, prenose prištinski mediji, pozivajući se na saopštenje Kosovske policije, iz koje navode da su dvoje poslanika privedeni na osnovu naloga suda. 

14:00 – Kurtiju određen kućni pritvor pa ga prekršio

Bivši predsednik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti prekršio je mere kućnog pritvora, javio je portal Kosovo24časa. Osim Kurtija, mere kućnog pritvora je prekršila i njegova koleginica iz partije, Donika Kadaj-Bujupi.

Kurti i Kadaj-Bujupi su uhapšeni u petak, pošto nisu nekoliko puta došli na ročište u vezi sa slučajem bacanjem suzavca u Skupštini Kosova.

Poslanici u Skupštini Kosova iz Samoopredeljenja učestvovali su u nedelju uveče na organizovanom skupu na glavnom trgu u Prištini.

Iako mu je određena mera kućnog pritvora, Kurti je održao govor pred prisutnim aktivistima i pristalicama Samoopredeljenja, koji su izašli u grad da proslave pobedu Špenda Ahmetija u Prištini nakon što su, kako su javili prištinski mediji – prebrojani uslovni glasovi, glasovi poslati poštom, kao i glasovi "osoba sa posebnim potrebama".

"Pisalo mi je kućni pritvor, ali ja nemam kuću i živim u jednom iznajmljenom stanu. Pošto je toliko blizu, kad bi bila kuća, trg bi bio moje dvorište. Tako da sam izašao u dvorište da čestitam građanima i Špendu Ahmetiju za pobedu u Prištini," ovako je obrazložio Kurti svoj izlazak.

Osnovni sud u Prištini odredio je prethodno jednomesečni pritvor za troje poslanika Samoopredeljenja koji su uhapšeni u petak tokom ulaska u zgradu Skupštine. Sud je prethodno u četvrtak izdao nalog za hapšenje Aljbina Kurtija, Aljbuljene Hadžiju i Donike Kadaj-Bujupi, nakon što se nisu pojavili na suđenju, zbog optužbi da su prošle godine bacili suzavac u sali skupštine. Kako je izgledalo hapšenje pred Skupštinom Kosova, pogledajte OVDE

Poslanici opozicije bacili su suzavac u salu skupštine 2016. godine, protestujući zbog ratifikacije dogovora o demarkaciji sa Crnom Gorom i suprotstavljajući se formiranju Zajednice srpskih opština.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.