Ponovljeno suđenje Ivanoviću: Dokazni postupak počinje krajem aprila

Očekujem da optužnica propadne i da svima postane jasno kakvo je EULEX-ovo tužilaštvo i kakva je ta misija koja je došla da nam uvede pravo na Kosovu, poručio je advokat lidera GI "Srbija, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića – Nebojša Vlajić, nakon završenog prvog ročišta u ponovljenom suđenju protiv njegovog branjenika. U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, pred EULEX-ovim međunarodnim sudskim većem, tužilac Romulo Mateuš i Ivanovićeva odbrana imali su danas svoje uvodno izlaganje. U novom procesu biće saslušani svi svedoci koji su saslušani i u prethodnom, a biće i novih. Ivanovićev branilac nije optimista da će se suđenje završiti u ovoj godini. Do kraja juna trebalo bi da se održi deset ročišta, nakon čega sledi letnja pauza, a već za mesec očekuje se da tužilac obiđe mesto na kojem su se navodno desili događaji za koje se Ivanović tereti. 

"Prvi naredni dan je 25. april i određeno je da se tada izađe na lice mesta, da bi tužilac, koji je u ovom predmetu da kažem nov, i dva člana veća, koja su takođe nova – videli mesto gde se događaj desio, nakon toga će početi pozivanje svedoka," kazao je Vlajić u obraćanju brojnim novinarskim ekipama, nakon završenog ročišta.

"Što se tiče samog dokaznog postupka, on će krenuti krajem aprila, i danas nismo saznali ništa što i do sada nismo znali. Javni tužilac će pozvati sve svedoke koje je ranije pozivao u vezi sa ovim događajem i saslušaće ih ponovo. Ima i nekih novih svedoka, još uvek ne znamo šta su oni rekli, ali sumnjam da su rekli išta bitno, jer da je nešto bitno bilo, oni bi se i do sada javili," dodao je.

Optužnica da propadne, kao i polovina one prethodne

Na pitanje novinara šta očekuje od ponovljenog postupka, Vlajić je kazao:

"Očekujem da optužnica propadne, kao što je propala polovina one prethodne za koju je gospodin Oliver Ivanović oslobođen. Očekujem da to propadne i da svima postane jasno, ne da je gospodin Oliver Ivanović nevin čovek, jer to svi znaju, nego i to kakvo je EULEX-ovo tužilaštvo i kakva je ta misija koja je došla da nam uvede pravo na Kosovu."

Biće čudo ako se suđenje završi u ovoj godini

Ivanovićev advokat je kazao i da je teško reći kada će se suđenje završiti, ali i naveo da nije optimista da će se to desiti u ovoj godini.

"Sudija planirala da svedocima da onoliko vremena koliko su imali prošlog puta . Setimo se da prošlog puta nikada nije bilo više od jednog svedoka dnevno, a ponekad je jedan svedok svedočio dva dana. Biće čisto čudo, ako se u ovoj godini završi suđenje," zaključio je. 

Suđenje Oliveru Ivanoviću vraćeno je sredinom februara na ponovni postupak odlukom Apelacionog suda. Na ponovni postupak vraćen je samo deo optužnice koji se odnosi na dela iz 1999., za koja se Ivanović do sada teretio, dok je za dela iz 2000., potvrđena oslobađajuća presuda koju je prethodno doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici. Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici mu je potom odredilo meru kućnog pritvora na dva meseca.  

Ivanović je uhapšen 21. januara 2014. godine, a 21. januara prošle godine osuđen je na devet godina zatvora, zbog "ratnog zločina" tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.