Ponašanje policije profesionalno, dela građana skandalozno

Upad demonstranata u Skupštinu nije propust policije, već rezultat uzdržanosti službenika kako bi se izbegle optužbe o upotrebi sile, a do upotrebe sile došlo je tek u trenutku kada su životi policajaca visili o koncu, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić, na konferenciji za štampu nakon sinoćnih protesta u prestonici.

Direktor policije, Vladimir Rebić, rekao je da je nakon neprijavljenog skupa do kog je došlo oko 19 časova koji je ubrzo počeo da eskalira, najpre sprečavanjem kola hitne pomoći koja su prevozila ugroženog pacijenta da prođu.

Nakon toga, grupa od „više desetina“ je oko 22.20 „svojim telima izvršila pritisak na policijske službenike i ušla u predvorje Narodne skupštine“.

Ovo je i dokaz, navodi Rebić, da je policija bila uzdržana i nije primenjivala nasilje „dok to nije moralo da se desi“.

Po potiskivanju „nasilnika“ iz hola Narodne skupštine, u narednih sat i po vremena došlo je do još nekoliko pokušaja „huligana da uđu i osvoje Narodnu skupštinu“.

Osim „moralne i fizičke štete“ pričinjene policijskim službenicima tokom sinoćnih akcija, kada je povređeno 43 policijskih službenika, od kojih jedan ima frakturu lobanje i potres mozga načinjena je i materijalna šteta, rekao je Rebić.

„Huligani su zapalili 5 službenih vozila, došlo je do oštećenja značajnog dela opreme koju policijski službenici koriste radi zaštite njihovog života i tela tokom demonstracija. Stradali su 71 štit, 75 vizira, 19 službenih palica, 6 radio policijskih stanica, 18 šlemova, oštećena su i vrata koja služe za bezbednost lica koja borave u Narodnoj skupštini“.

Do kraja sukoba noćas, privedeno 24 je lica, od toga 23 zbog prekršaja i jedno zbog krivičnog dela, konkretno paljenja vozila. Oni će ubrzo biti procesuirani, najavio je Rebić.

Najavljuje međutim, da će analizom video nadzora, biti identifikovani i procesuirani „i drugi huligani koji su činili nedela“.

Postupanje službenika bilo je „izuzetno profesionalno“, a ocena direktora policije je i da je javni red i mir „ubrzo stavljen pod kontrolu“.

Postupanje dela učesnika protesta, s druge strane, ocenio je kao skandalozno.

„Ovo je bio jedan skandal u ponašanju jednog dela građana, na svu sreću, male grupice građana od možda 200 ljudi, koliko je naša procena da je učestvovalo u ovom vandalskom delu. Oni su napali policiju. Policija je bila uzdržana sve do trenutka dok životi policajaca nisu bili ugroženi, dok im nisu visili o koncu, mi nismo promenjivali silu“, rekao je Rebić.

Podsećamo, do protesta je došlo nakon jučerašnje najave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića o uvođenju policijskog sata tokom vikenda a zbog suzbijanja širenja koronavirusa. Protesti su ubrzo postali nasilni, a situacija je počela da se smiruje tek oko 2 sata ujutru. Međutim, prema potvrdi direktora policije, učesnika protesta je bilo na ulicama sve do 4 jutros.

O postupcima policijskih službenika koji deo javnosti ocenjuje kao sporne, i zbog kojih organizacije civilnog društva zahtevaju istragu pročitajte u posebnoj vesti:

Rebić: Policija reagovala uzdržano; Posmatrači se ne slažu, podnete krivične prijave protiv policajaca

Više o sinoćnim dešavanjima pročitajte ovde:

Upad u Skupštinu, višečasovni sukob s policijom – suzavac, kamenice i hapšenja



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.